Ce le-au propus rușii ucrainenilor captivi în combinatul siderurgic din Mariupol. Oferta este valabilă doar câteva ore

Ce le-au propus rușii ucrainenilor captivi în combinatul siderurgic din Mariupol. Oferta este valabilă doar câteva ore

Ucrainenii din Mariupol luptă cu ultimele puteri pentru a-și putea apăra orașul, deși acesta arată ca o adevărată ruină. Pe de altă parte, trupele rusești nu vor să cedeze nici măcar un centimetru și au venit cu un ultimatum pentru apărători. Aceștia le-a cerut uncrainenilor să depună armele. Doar cinci militari ucaineni  s-au predat, iar 140 de civili au fost evacuaţi, anunţă miercuri separatişti proruşi din Donbas (est)

Ce le-au propus rușii ucrainenilor captivi în combinatul siderurgic din Mariupol. Oferta este valabilă doar câteva ore

„În pofida iresponsabilităţii totale a oficialilor regimului de la Kiev pentru a salva personalul militar, forţele armate ruse – ghidate de principii pur umanitare – oferă din nou militanţilor batalioanelor naţionaliste şi mercenarilor să înceteze lupta şi să depună armele la ora locală 14:00 (11:00 GMT)”, a declarat şeful Centrului de control pentru apărarea naţională, generalul-colonelul Mihail Mizinţev.

Mizințev le-a asigurat securitatea şi viaţa celor care se vor preda miercuri. General-colonelul spune că trupele ucrainene şi batalionul Azov, care opun în continuare rezistenţă în combinat, „sunt conştienţi de situaţia lor disperată, sunt gata să depună armele, dar numai la ordinul Kievului, întrucât în lipsa acestuia i-ar aştepta tribunalul militar”.

Pe de altă parte, comandantul ucrainean al puşcaşilor marini baricadaţi în oţelărie a solicitat evacuarea de urgență a lor într-o ţară sigură.

„Inamicul ne depăşeşte numeric de 10 la 1. Lansăm un apel către toţi liderii lumii să ne ajute”, afirmă Serhii Volîna, comandantul Brigăzii a 36-a de puşcaşi marini ucraineni într-un mesaj video de un minut publicat miercuri pe pagina sa de Facebook.

Azovstali a rămas ultima speranță în ceea ce privește apărarea ucraineană în Mariupol. Aici s-au dat lupte sângeroase încă din primele zile ale războiului. La Azovstali s-ar ascunde cei mai mulți civili, copii și militari.

Serghei Volîna, liderul militarilor care apără Mariopolul, solicită de urgență o operațiune de salvare pentru ca toţi soldaţii rămaşi din garnizoana Mariupol, cei peste 500 de combatanţi răniţi şi sute de civili să fie duşi în siguranţă pe teritoriul unei terţe ţări.

După ce a intrat în asediu total, zona urbană şi portul din Mariupol sunt adevărate ruine. Liderii de Kremlin spun că circa 2.500 de soldaţi ucraineni şi 400 de mercenari străini s-ar afla baricadaţi în combinatul siderurgic. Partea ucraineană susţine însă că acolo s-ar afla şi circa 1.000 de civili şi a cerut în repetate rânduri Moscovei organizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea lor în siguranţă.

Citește și: