Ce au găsit autoritățile croate în drona prăbușită la Zagreb. Dispozitivul a zburat peste România şi Ungaria

Ce au găsit autoritățile croate în drona prăbușită la Zagreb. Dispozitivul a zburat peste România şi Ungaria

O dronă, care a plecat din Ucraina și s-a prăbușit în capitala croată Zagreb, a trecut pe deasupra României și a Ungariei, în urmă cu câteva zile. Aparatul a fost surprins de autoritățile din țara noastră timp de trei minute, apoi a parcurs spațiul ungar și a ajuns în Croația. Analiza recentă efectuată de croați a dezvăluit ce se afla în drona prăbușită la Zagreb.

Ce s-a găsit în rămășițele dispozitivului. Drona care a zburat peste România și Ucraina s-a prăbușit la Zagreb

Joi seara, autoritățile de la Zagreb identificau o dronă prăbușită în sud-vestul capitalei Croației. Aparatul de producție sovietică, despre care nu se cunoaște deocamdată dacă aparține ucrainenilor sau rușilor, a fost analizat recent. Ministrul croat al Apărării, Mario Banozic, a oferit primele concluzii ale analizei și a dezvăluit ce s-a găsit asupra dronei.

Conform unui raport, în drona care s-a prăbușit în apropiere de Zagreb au fost descoperite rămășițe ale unei bombe aeriene, susține oficialul croat. Dispozitivul prezenta urme de explozibil, ceea ce a dus la concluzia că drona nu era una menită să îndeplinească misiuni de recunoaștere. În plus, ministrul Apărării a dat asigurări că în zona din jurul craterului format în urma prăbușirii nu există substanțe explozive.

„Au fost găsite urme ale unui dispozitiv exploziv, ceea ce indică faptul că nu era o dronă de recunoaştere. Am găsit părţi ale unei bombe aeriene. Vom putea spune care a fost scopul său doar după o analiză. Acest tip de bombă a fost folosit de avioane”, a declarat Banozic după scoaterea din pământ a unei părți principale a dronei.

Aparatul a survolat trei state NATO. Ce pagube a produs

Prăbușirea dronei a fost semnalată de Serviciul de seismologie din Croaţia, care sâmbătă a raportat impactul unui obiect zburător în zona Jarun, situată la sud-vest de Zagreb. Dispozitivul militar a fost găsit la aproximativ 50 de metri de un cămin studențesc, dar, din fericire, nu au existat victime în urma impactului. Totuși, prăbușirea dronei a dus la avarierea a aproximativ 40 de mașini dintr-o parcare din apropiere.

Drona militară, care s-a prăbușit în apropiere de Zagreb, a trecut pe deasupra României și Ungariei, înainte de a ajunge în Croația. Reprezentanții Ministerului Apărării din România au precizat că „aeronava fără pilot” a fost reperată de sistemul de supraveghere al spațiului aerian al țării noastre joi, 10 martie, timp de trei minute, între 23:23 și 23:26, urmând un traseu către Ungaria. Viteza ridicată și timpul scurt în care a survolat România, precum și înălțimea redusă de zbor, condițiile meteo și relieful accidentat nu au permis alte măsuri.

„A venit în Croația din direcția Ungariei, iar în Ungaria din direcția României. A zburat timp de câteva minute în Croația, apoi a căzut”, anunțase premierul croat Andrej Plenkovic.

Autoritățile croate, nemulțumite de reacția statelor vecine

Ministrul croat al Apărării și-a exprimat nemulțumirea cu privire la modul în care au reacționat România și Ungaria, statele prin care drona militară a parcurs câteva minute bune înainte de a se prăbuși în Croația.

„Se va face o analiză detaliată cu aliaţii noştri din NATO pentru a vedea ce s-a întâmplat. Bineînţeles, nu suntem mulţumiţi de reacţia ţărilor vecine care au observat obiectul zburător mult mai devreme, fără a reacţiona. Dacă ar fi fost detectat la timp, nu am fi fost astăzi aici”, a mai punctat Banozic.

Totodată, oficialul croat a menționat că urmează să poarte discuții cu omologii săi din celelalte două state NATO, așteptând un răspuns privind evaluarea situației, din datele disponibile la nivelul fiecăruia.

Citește și: