Cât de greu este să ai o firmă în România: dacă te uiți la cele care au dat faliment, nu sunt motive de bucurie
Un număr record de companii românești, firme mai mici sau mai mari, au decis să ”stingă becul” în prima lună a acestui an. Situația este și mai îngrijorătoare dacă faci o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.
În prima lună a acestui an, au optat pentru dizolvare nu mai puțin de 2390 de firme. Valoarea este cu 25,46% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut. La acea vreme, discutam de doar 1905 firme care au optat să-și închidă porțile. Valoarea a fost confirmată de Oficiul Național al Registrului Comerțului și trădează o problemă semnificativ mai gravă.
Firmele românești, predestinate eșecului
Mediul de afaceri din România a început anul cu o perioadă foarte dificilă. În contextul scumpirilor la energie și carburant, al inflației record și al pretențiilor din ce în ce mai mari ale angajaților, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră faptul că niciodată nu au fost mai multe firme care să opteze pentru faliment într-un timp atât de scurt.
Punctual, cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 425 de firme (în creştere cu 14,01%) şi în judeţele Constanţa (140, +27,27%), Timiş (113, +36,1%), Cluj (104, +25,3%) şi Ilfov (103, +63,49%). Semnificativ mai optimistă a fost situația din judeţele Ialomiţa, respectiv 10 firme dizolvate (-9,09%), Giurgiu (15,+50%), Mehedinţi (15, +50%) şi Harghita (18, -10%).
În cazul în care ne propunem să facem o analiză a celor mai vulnerabile domenii, predispuși la eșec par să fie cei care activează în domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul. Cei care activează în acest sector au înregistrat cele mai multe dizolvări de firme, urmați de repararea autovehiculelor și motocicletelor, în creștere cu 30,85% față de 2021. Construcţiile şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme şi anume 226 (+28,41%), respectiv 198 (+9,3).
Una peste alta, începe să fie din ce în ce mai complicat să administrezi o afacere în România, situația economică precară, accelerată de invazia Ucrainei, nu vine la pachet decât cu și mai multe probleme.