10 mart. 2025 | 18:33

Cum faci piure de post cremos şi gustos. Nu zici că nu are unt şi lapte

Sfaturi Culinare
Cum faci piure de post cremos şi gustos. Nu zici că nu are unt şi lapte
Ingredientele pentru cel mai bun piure de post

În această perioadă, gospodinele care nu gătesc cu produse animale nu ştiu ce să mai pregătească bun pentru cei dragi. Acestea pot încerca o variantă gustoasă de piure de post, care este şi cremoasă, dar are şi un gust extraordinar.

Cum faci piure de post?

Este dintre cele mai iubite garnituri, iar vestea bună este că poţi prepara piure de post gustos, fără unt sau lapte. Secretul constă în alegerea ingredientelor potrivite și în câteva trucuri simple care îți vor transforma piureul într-o adevărată delicatesă.

Ingrediente necesare:

  • 1 kg cartofi făinoși (cartofi albi).
  • 200 ml lapte vegetal (soia, migdale, ovăz sau caju).
  • 50 ml ulei de măsline sau ulei de cocos (pentru un gust mai bogat).
  • Sare, după gust.
  • 1 cățel de usturoi copt (opțional, pentru aromă).

CITEŞTE ŞI Cum faci cel mai cremos piure. Detaliul care îl transformă imediat, aşa iese doar la restaurant

Mod de preparare piure

Pentru a pregăti un piure de post delicios începe cu cartofii. Curăță-i de coajă, taie-i cuburi de dimensiuni egale și pune-i la fiert într-o oală cu apă rece și sare. Este important să îi pui în apă rece și nu fierbinte, pentru ca ei să se gătească uniform. Fierbe cartofii aproximativ 20-25 de minute, până când intră ușor furculița în ei. Scurge-i bine de apă și lasă-i 2-3 minute în oală, astfel încât să se evapore excesul de umiditate.

În timp ce cartofii sunt încă fierbinți, pasează-i folosind un zdrobitor manual sau un ţel. Evită mixerul sau blenderul, deoarece pot face piureul lipicios și gumat. Încălzește laptele vegetal și adaugă-l treptat peste cartofi, amestecând continuu. Laptele cald ajută la obținerea unei texturi fine.

În loc de unt, folosește ulei de măsline extravirgin sau ulei de cocos, pe care îl poți adăuga treptat până obții consistența dorită. Dacă vrei un gust mai bogat, poți folosi și unt vegan. Se servește cald, alături de legume la cuptor, ciuperci sotate sau o friptură vegetală.

CITEŞTE ŞI Cel mai bun piure de cartofi are un mare secret. Rețeta asta te va cuceri pe loc, nu te mai saturi mâncând