Cât costă masa de Paște, anul acesta: românii se împrumută pentru cumpărături
Anul acesta cheltuim în medie cu 70 de lei mai mult pe coșul de Paște, în comparație cu anul trecut. Ne împrumutăm, efectiv, de la bănci și CAR pentru masa de Paște.
Prețurile care au explodat în ultimul timp, iar Paștele 2022 va fi mai sărac pentru mulţi dintre noi cu cu venituri mici. Astfel, din păcate, unii români au apelat la împrumuturi sau la cardurile de cumpărături pentru a putea face faţă cheltuielilor. Băncile, IFN-urile şi Casele de Ajutor Reciproc primesc în perioada asta un număr record de solicitări.
Românii cu salarii mici care nu fac nici credit și nu cer nici ajutoare financiare, nu pot cumpăra nici măcar mielul tradițional sau cozonacul de Paște. Spre exemplu, kilogramul de carne de miel se vinde cu preţuri cuprinse între 40 şi peste 60 de lei, dublu faţă de anul trecut.
Nu este o noutate că toate s-au scumpit, inclusiv alimentele. Vin sărbătorile de Paște, așa că trebuie să știm cât vom da pe masa de sărbători, anul acesta.
Vom plăti, mai exact, mai mult cu cel puțin 70 de lei. Din păcate, nu există niciun produs care să coste la fel ca anul trecut, toate fiind mai scumpe. Cine vrea să-și cumpere miel, trebuie să afle că acesta este deja o delicatesă: un kilogram costă cu 35% mai mult față de 2021. În magazinele mari, un kilogram de carne de miel costă 50 de lei, cu 17,5 lei mai mult față de anul trecut.
Coșul de Paște, cu aproximativ 70 de lei în plus în 2022
Când vine vorba de dulciuri, un cozonac costă cu 11 lei mai mult în medie, pentru că au crescut prețurile pentru materia primă: ouăle costă mai mult, dar și vopseaua cu care se înroșesc. Mai exact, cu șase lei în plus ne costă anul acesta această tradiție de Paște, în condițiile în care pentru ouă vom plăti mai mult cu 58% față de anul trecut și aproape dublu pentru vopsea, conform Profit.ro. Pasca, de asemenea, e mai scumpă, pentru că ingredientele s-au scumpit: făină, zahăr, ulei, stafide sau brânză.
Rata anuală a inflației a trecut, în luna martie, de pragul psihologic de 10%. Acest lucru se traduce în scumpiri în lanț, deci în scăderea puterii de cumpărare și o povară tot mai apăsătoare pe finanțele fiecărui român, indiferent cât de mult sau de puțin câștigă. În această perioadă, creșterile de preț se resimt în fiecare buzunar!
Dacă ne referim la băuturi, prețul unei băuturi răcoritoare a ajuns la 6,5 lei, față de 5 lei cât costa Paștele trecut. Dar cel mai mult dintre toate, vom lăsa la casă pentru ulei, care costă cu aproape 5 lei în plus, dar și pentru făină, al cărei preț a urcat cu mai bine de o treime. De asemenea, și produsele lactate au majorări imense de prețuri, iar untul e mai scump cu 12 procente și laptele cu 15%.