Carburanții la pompă, o lovitură majoră pentru șoferii români: cât s-au scumpit benzina și motorina
Sunt deja câteva luni de creștere constantă a prețului la carburant, iar situația nu face decât să se agraveze în România. Să bagi benzină și motorină tinde să fie un lux, iar în ultima săptămână au fost întâmpinate noi tendințe îngrijorătoare.
În doar câteva zile, discutăm de o creștere cumulată de aproximativ 12 bani, atât la benzină, cât și la motorină, la benzinăriile Petrom, deși trendul ascendent este unul independent de compania din spatele stației de carburant. La momentul redactării acestui articol, benzina standard în București a ajuns până la 7,94 lei în București, atât la Mol, cât și la OMV. În Brașov, este mai ieftină cu doi bani.
Ce se întâmplă cu motorina, carburantul diesel
Motorina standard este mai scumpă cu aproximativ un leu față de benzină. O găsești la 8,79 lei în București, pe Calea Giulești, la Mol. OMV ți-o vinde cu 8,78 lei, iar cel mai ieftin o găsești la Lukoil, 8,55 lei. Într-o singură zi, prețurile au înregistrat o creștere de 4 bani, după altă scumpire de 4 bani în ziua anterioară. Cele două scumpiri vin după o creștere de 8 bani în weekend și tot așa.
Problema majoră legată de costul motorinei este amplificată pe două fronturi. Pe de o parte, în țara noastră este o cerere semnificativ mai mare de diesel. Pe de altă parte, oferta a fost și rămâne limitată pentru acest tip carburant.
Nu ajută nici prețul petrolului, cotațiile Platt`s Med. Acesta nu influențează în timp real prețul de achiziție pe care îl întâlnești la pompă, dar nu discutăm de o discrepanță mai mare de câteva zile, până la o săptămână. În orice caz, prețul la tona de benzină, conform cotațiilor Platt`s Med era ieri de 1132 de dolari, în timp ce în urmă cu o săptămână discutam de 1008 dolari. La motorină, scumpirea este și mai mare, de la 1066 de dolari, până la 1205 dolari la ora actuală.
“La sfârşitul lunii martie, conform Oil Bulletin, preţurile carburanţilor din România erau sub media UE, respectiv mai mici cu 13% la motorină şi cu 17% la benzină. În această perioadă, în contextul conflictului din Ucraina, cotaţiile ţiţeiului au înregistrat valori record pentru ultimii 8 ani. Totodată, pe parcursul trimestrului, am asistat la o creştere accelerată a cotaţiilor pentru benzină şi motorină, care au crescut cu circa 40%, respectiv peste 70%”, a spus la finalul săptămânii trecute, într-un interviu acordat Agerpres, Christina Verchere, CEO al Petrom.