19 dec. 2024 | 16:43

Când se taie porcul pentru Crăciun. Obiceiuri și tradiții de Ignat 2024, ce nu e bine să faci pe 20 decembrie

Știri generale
Când se taie porcul pentru Crăciun. Obiceiuri și tradiții de Ignat 2024, ce nu e bine să faci pe 20 decembrie
Ziua de Ignat este marcată de tradiții și obiceiuri

Ziua de Ignat, sărbătorită anual pe 20 decembrie, este una dintre cele mai importante tradiții românești, marcată de ritualul tăierii porcului pentru Crăciun. Această zi are o semnificație aparte în cultura populară și religioasă, fiind dedicată Sfântului Ignatie Teoforul, dar și pregătirii simbolice pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

De unde provine denumirea de „Ignat”

Numele zilei provine din sărbătoarea religioasă a Sfântului Ignatie Teoforul, pomenit de Biserică în data de 20 decembrie. Ignatie a fost un episcop al Antiohiei, cunoscut pentru devotamentul său față de credință. Totuși, în cultura populară românească, „Ignat” a devenit sinonim cu tăierea porcului, un obicei strâns legat de pregătirile pentru masa de Crăciun.

În tradiția românească, această zi este văzută ca un moment în care oamenii își asigură bunăstarea pentru anul care vine, iar tăierea porcului simbolizează belșugul și purificarea. În satele românești, Ignatul este ziua în care se taie porcul crescut în gospodărie. Această tradiție este mai mult decât o simplă pregătire a cărnii pentru masa de Crăciun – este un eveniment plin de simboluri și superstiții.

Se spune că porcul trebuie sacrificat dimineața, „cât cocoșii cântă încă”, pentru ca totul să fie făcut sub semnul belșugului. În multe zone, procesul este însoțit de rostirea unei rugăciuni sau a unor formule magice menite să asigure norocul familiei în anul ce vine. După sacrificare, porcul este pârjolit și curățat, iar gospodinele încep pregătirea bucatelor tradiționale: tobă, caltaboși, jumări și cârnați. Fiecare parte a porcului este valorificată, iar gospodarii cred că acesta este un semn al respectului pentru animal și pentru darurile naturii.

Tradiții și superstiții pentru ziua de Ignat

Ignatul este învăluit în superstiții transmise din generație în generație. Se spune că, în această zi, porcii „visează că vor fi sacrificați” și devin mai agitați. Totodată, se consideră că, dacă nu sacrifici porcul în această zi, familia nu va avea noroc sau belșug în anul următor.

  • În tradiția populară, femeile nu au voie să coasă, să spele haine sau să împletească în ziua de Ignat. Se crede că astfel de activități pot atrage ghinion sau pot aduce necazuri în familie. În plus, se spune că aceste activități distrag atenția de la sacralitatea zilei și pregătirile specifice tăierii porcului.
  • O altă superstiție spune că, dacă te apuci de curățenie în ziua de Ignat, riști să „mături” norocul și belșugul din casă. Este indicat ca pregătirile gospodărești să fie făcute înainte de această zi sau după.
  • Conform tradiției, Ignatul este ziua în care se taie porcul, simbolizând belșugul și sacrificiul necesar pregătirilor pentru Crăciun. Se consideră că, dacă amâni tăierea porcului, vei întâmpina dificultăți financiare sau gospodărești în anul ce vine.
  • Se mai spune că, în ziua de Ignat, este bine să rămâi acasă, alături de familie, pentru a participa la pregătirile tradiționale. Plecatul de acasă este considerat o lipsă de respect față de obiceiurile strămoșești și poate atrage pierderi sau probleme.
  • Una dintre cele mai vechi superstiții afirmă că porcii „visează că vor fi sacrificați” în ziua de Ignat, iar netăierea acestora este văzută ca o abatere de la tradiție. În unele zone, se crede că dacă porcul rămâne netăiat, acesta nu va mai lua în greutate sau gospodăria va avea ghinion.
  • Ignatul este o zi care simbolizează belșugul și comuniunea. Certurile sau refuzul de a împărți din bucatele pregătite sunt considerate aducătoare de ghinion. În unele regiuni, se obișnuiește ca o parte din preparatele din carne să fie dăruite celor nevoiași.
  • Deși Ignatul este asociat cu tradiția tăierii porcului, ziua are și o semnificație religioasă. Este important să te rogi și să îți arăți recunoștința pentru belșugul din gospodărie. Neglijarea laturii spirituale a zilei poate fi interpretată ca o lipsă de respect față de credința strămoșească.
  • După tăierea porcului, există obiceiul ca măcar un membru al familiei să guste din carne chiar în ziua de Ignat. Se consideră că acest gest aduce noroc și sănătate tuturor membrilor gospodăriei.

 

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Ignat pentru a-ti merge bine
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Reacția lui Klaus Iohannis după retragerea PSD de la masa negocierilor. "Nu este momentul unor certuri mărunte"
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Imagini senzaționale cu Tania Budi. Unde a fost surprinsă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! CURTEA de APEL BUCUREȘTI a DECIS
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro