Armata română, sub lupă: ce spun polonezii despre capacitatea noastră de apărare

Armata română, sub lupă: ce spun polonezii despre capacitatea noastră de apărare

Polonezii au efectuat o analiză a capacităților de luptă a forțelor armate române în contextul agresiunii ruse din Ucraina.

Polonezii de la Defence 24 fac câteva referiri interesante cu privire la forțele armate române, conform celor de la defenseromania.ro.

Publicația de specialitate îl citează pe premierul român care le-a declarat celor de la Bloomberg că „între lumea occidentală și cea estică se creează un decalaj” din ce în ce mai mare iar forțele NATO vor trebui să-și mențină prezența cel puțin pe termen mediu în statele din Europa de Est.

Publicația poloneză face o analiză a Armatei române, care „numără în jur de 64.500 de soldați activi”.

Concluzia în privința tehnicii e că deși România achiziționează tehnică de ultimă generație, precum HIMARS sau Patriot, multă tehnică aflată în dotare e veche.

Tehnică veche

Polonezii vorbesc de 717 tancuri, dar amintesc că încă avem în dotare T-55. Stăm puțin mai bine la vehicule de luptă ale infanteriei, unde MLI-84 Jderul e înarmată inclusiv cu rachete antitanc Spike. Totodată, pe partea de vehicule blindate nu stăm chiar atât de rău, având în derulare programul de înzestrare cu Piranha V, dar disponibile și Piranha III. Polonezii amintesc și de cele aproximativ 300 de Humvee, dar și de faptul că forțele speciale urmează să primească blindate noi JLTV.

În ceea ce privește Forțele Aeriene Române, cele 17 F-16 Fighting Falcon care formează prima escadrilă și „doar aproximativ 17 MiG 21 LanceR operaționale” nu îi impresionează pe polonezi. „Capacitatea ROAF de a apăra spațiul aerian al României este foarte limitată”, consideră publicația poloneză, în ciuda faptului că urmează să fie achiziționate din Norvegia încă 32 de avioane F-16 în versiunea AM/BM.

„Pe termen lung toate aceste avioane vor trebui înlocuite cu F-35” spun și polonezii. Ei amintesc și de 58 de elicoptere IAR 330 iar la drone trec doar 12 Shadow 600.

În comparație polonezii dețin 48 de F-16 Fighting Falcon Block 50/52 și au semnat deja un contract pentru a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II. Primele F-35 vor ajunge în 2024.

În ceea ce privește situația Forțelor Navale Române, analiza polonezilor arată că „situația e asemănătoare cu a Varșoviei”.