Apple, dat în judecată: ce a făcut, pe cine a mai supărat de data aceasta

Apple, dat în judecată: ce a făcut, pe cine a mai supărat de data aceasta

Un grup de dezvoltatori de aplicații pentru iPhone a dat Apple în judecată, recent.

Un grup francez de dezvoltatori de aplicații pentru telefoanele Apple a dat gigantul în judecată din cauza unor conflicte legate de comisionele pe care cel din urmă le practică în Apple Store.

De altfel, conflictul nu este unul nou, însă cum nu s-a rezolvat nimic până acum, s-a ales calea legală, în instanță.

Apple, pus la colț de dezvoltatorii francezi de aplicații pentru iPhone

Dezvoltatorii francezi s-au unit într-un grup pentru a da compania în judecată. Ei au mers, probabil, pe principiul „unde-s mulți, puterea crește”. Iar când te lupți cu un gigant asemenea Apple, ai nevoie de toate „armele” din dotare pentru a izbândi.

Din acest grup fac parte Société du Figaro, L’Équipe 24/24 și GESTE, o asociație a publisherilor francezi, iar împreună au intentat o acțiune împotriva Apple.

Mai exact, dezvoltatorii acuză că le este perceput un comision uriaș în Store. Defalcat, se pare că acestora li se oprește un procent de 15%, acesta putând să ajungă chiar și la 30% din vânzările dezvoltatorilor în magazin.

Toate astea se adaugă unei taxe de 99 de dolari, pe care Apple o percepe anual, în condițiile în care nu există și nu se oferă o alternativă la App Store.

Se poate spune că dezvoltatorii francezi au șanse să-și îndeplinească dorința și să pună gigantul în dificultate, de vreme ce sunt reprezentați, în cadrul procesului din California, de Hagens Berman, o firmă americană care are la activ o serie de victorii împotriva companiei acuzate de „lăcomie”.

Grupul francez al dezvoltatorilor de aplicații cere ca, pe viitor, să existe o alternativă la App Store și, mai mult decât atât, să se renunțe la infama practică de a se impune restricții pentru microtranzacții. De asemenea, comisionul perceput anual ar trebui să nu mai crească timp de trei ani, de acum încolo.