Alexandru Rafila, anunț despre variola maimuței. Ce măsuri de protecție recomandă ministrul Sănătății

Alexandru Rafila, anunț despre variola maimuței. Ce măsuri de protecție recomandă ministrul Sănătății

Variola maimuței, apărută în Africa, s-a răspândit în multe țări europene, inclusiv în România. Pe fondul îngrijorării cetățenilor, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o serie de precizări importante despre virus și prevenție. Ce măsuri de protecție recomandă specialistul român.

Alexandru Rafila, precizări noi despre variola maimuței

Reprezentantul Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila, a adus, luni, 20 iunie, clarificări noi cu privire la recomandările pe care le-a făcut pentru evitarea infectării cu variola maimuței. Fostul reprezentant al României la OMS a precizat că oamenii trebuie să se protejeze dacă întrețin relații intime cu necunoscuți, pentru că boala se poate transmite în acest fel.

„Aș vrea să fac și eu o clarificare, pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi apropo de acest subiect legat de variola maimuței. Am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinența în situația raporturilor sau a relațiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Nu se referă la o viață fără riscuri, deci cine își asumă astfel de riscuri …

Am dat o astfel de recomandare, evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secrețiilor. Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală și evitarea relațiilor cu persoane cunoscute în mod evident este o măsură de protecție individuală pe care putem să o luăm cu toții cei care suntem la risc sau persoane care sunt la risc pentru așa ceva”, a spus Alexandru Rafila.

Precauția este esențială

În ceea ce privește anchetele epidemiologice ale cazurilor de variolă deja confirmate în România, ministrul Sănătății a afirmat că, pe măsură ce numărul de cazuri se va înmulți, vom intra „într-un soi de rutină”, la fel cum a fost cu noul coronavirus.

„Repet, este vară, sezon estival, sunt multe evenimente în toată țara în Europa și recomandarea aceasta de precauție în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare”, a declarat expertul român.

Simptome boală

Simptomele variolei maimuțelor pot include: febră, migrene, dureri musculare și dureri de spate, noduli limfatici umflați, frisoane, epuizare, erupție cutanată – coșuri sau vezicule care apar pe față, în interiorul gurii și pe alte părți ale corpului, cum ar fi mâini, picioare, piept, organe genitale sau anus.

De la 1 ianuarie 2022, cazuri de variolă au fost raportate în 42 de state din cinci regiuni ale OMS (SUA, Africa, Europa, Mediterana de Est și Pacificul de Vest). Începând cu 15 iunie, un total de 2103 cazuri confirmate au fost semnalate de Organizația Mondială a Sănătății.

Citește și: