Ziua și recordul prețurilor la energie: toată Europa fierbe sub noua avalanșă de scumpiri

Ziua și recordul prețurilor la energie: toată Europa fierbe sub noua avalanșă de scumpiri

Săptămâna aceasta se desfășoară cum nu se poate mai rău pentru prețurile la energie electrică. Se pare că previziunile analiștilor economici, care anticipau că vom avea o iarnă grea și scumpă, se adeveresc pe zi ce trece.

Toată Europa se află, în acest moment, sub o avalanșă de scumpiri aproape fără precedent pe piețele de energie electrică. Inflația evoluează sub ochii noștri și devine o gaură neagră ce ne închide salariile și pensiile.

Avem trei zile cu record absolut la prețuri, iar analiștii spun că de-abia acum încolo urmează să vedem cu adevărat ce înseamnă prețurile mari. Iarna care deja începe să-și intre-n drepturi în mai multe zone din Europa urcă prețurile către maxime istorice, iar economiștii speră să nu avem temperaturi foarte joase în termometre, ceea ce ar pune o presiune suplimentară pe prețuri, dar și pe depozitele noastre de gaz.

Recorduri de preț în România

Vorbind despre un fenomen generalizat pe piețe internaționale de energie electrică, țara noastră nu avea cum să scape de scumpiri.

Săptămâna aceasta ne-a adus deja două zile consecutive de maxime ale prețurilor, iar lucrurile nu par să evolueze deloc în direcția bună. Astfel, piața pentru ziua următoare de la București arată o nouă apreciere: prețul spot al energiei cu livrare mâine pe 22 decembrie, a atins un nou maxim istoric.

Energia tranzacționată marți cu livrare marți are un preţ mediu de 2.119 lei pe MWh pe piața pentru ziua următoare de la București. Este al treilea maxim istoric consecutiv, înregistrat săptămâna aceasta.

Mai mult decât atât, a fost atins și nivelul maxim istoric orar – 2.684 lei pe MWh, care a fost înregistrat pentru intervalul orar 18.00 – 19.00 al zilei de miercuri.

Prin urmare, România are un preț de 428 de euro/MWh, în timp ce miercuri, pe numeroase piețe internaționale, cum ar fi cea franceză, prețurile au sărit, de asemenea, de pragul de 400 de euro.

Citește și: