VIDEO Prima cursă de mașini zburătoare din lume
Prima cursă de mașini zburătoare din lume a avut loc pe cer pentru prima data în lume. Acest eveniment pregătește scena pentru un cu totul nou tip de ligă de curse.
În februarie, Alauda Racing, o companie aerospațială eVTOL australiană, a dezvăluit Airspeeder Mk3, o mașină zburătoare elegantă, asemănătoare unei drone, construită pentru viteză. Acum, Mk3 a decolat pentru prima dată, într-o locație nedezvăluită din Australia de Sud. În videoclipurile postate, quadcopterul elegant decolează și zboară fără efort, într-un peisaj deșertic.
Quadcopterul este menit să concureze cu altele, ca parte a unui turneu numit EXA. Alauda speră într-o zi să aibă până la patru echipe care să concureze în trei evenimente, la nivel mondial.
Există, totuși, o singură avertizare: piloții, care sunt atât bărbați, cât și femei, nu vor fi în scaunului șoferului. Vor conduce mașinile zburătoare de la distanță, în timp ce se află în interiorul unui simulator. Cu toate acestea, echipele lor vor fi însărcinate să înlocuiască bateriile pe tot parcursul cursei, echivalentul unei opriri la boxe (pit stop) în cursele de Formula 1.
Airspeeder Mk3 a fost conceput pentru a imita cadrul unei mașini zburătoare capabile să găzduiască un pilot uman. Mk3 este și rapid. Datorită transmisiei sale care produce 320 de kilowați de putere, poate accelera de la 0 la aproape o sută de kilometri la oră în doar 2,8 secunde.
Poate într-o bună zi, vom vedea pe cer piloții care vor prelua efectiv frâiele acestor mașini zburătoare.
Ce zice legea când vine vorba de mașini zburătoare
Poate sună puțin SF și te duce cu gândul la Harry Potter, însă celebrul stat New Hampshire a adoptat o lege care să-ți permită să conduci o mașină zburătoare – asta când îți vei permite una, desigur.
„Nu este nimic în lege care să permită acest tip de vehicul pe drum”, a declarat pentru NHPR reprezentantul statului, Sherman Packard, un sponsor al proiectului de lege. „Pentru a le permite să existe și să circule în New Hampshire, a trebuit să adoptăm acest tip de legislație”, a adăugat.
Legea nu permite ca mașinile care zboară să se ducă efectiv pe cer și nici nu le permite să decoleze sau să aterizeze pe drumurile publice. De asemenea, nu poți cumpăra încă o mașină zburătoare, deși un număr tot mai mare de startup-uri și companii mari spun că lucrează la ele. Dar, odată ce vehiculele vor fi scoase la vânzare – încă un vis îndelungat în aviație – legea îți va permite să conduci pe drumurile statului, lege despre care parlamentarii spun că nu era în vigoare anterior.