23 iun. 2021 | 07:46

Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și de ce

ACTUALITATE
Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și de ce

În timp ce autoritățile încearcă să crească rata de adopție a buletinelor biometrice, Guvernul cochetează cu o nouă schimbare adusă cărții de identitate a românilor. Mai multe particularități pe marginea subiectului au fost explicate de vicepremier.

​Dan Barna vrea să-i convingă pe colegii de Coaliție ca eliberarea actului de identitate să nu fie condiţionată de specificarea adresei de domiciliu. Primăriile de sector sau din localitate vor continua să aibă evidența domiciliului tuturor persoanelor, dar acest detaliu logistic va dispărea de pe buletinul efectiv.

„Un alt element important pe care îl vom discuta la coaliţie şi îl vom propune colegilor noştri este acela de a nu mai avea, cum e situaţia foarte multor state europene, de a nu mai avea domiciliu pe cartea de identitate, de a desface această legătură, cumva artificială, în care identitatea omului este condiţionată de existenţa domiciliului pe cartea de identitate, pentru că asta ar permite şi o participare la vot mult mai flexibilă şi mult mai firească”, a declarat marți liderul USR-PLUS.

Vicepremierul a insistat asupra faptului că, dacă se va implementa această măsură, România nu reinventează roată, ci, mai degrabă, este vorba de o aliniere la un format european al documentului. „Asta vrem şi noi, să nu mai fie condiţionată existenţa domiciliului, să nu mai fie pe cartea de identitate, deci elementele definitorii ale identităţii să nu mai cuprindă şi domiciliul. Că poate să aibă şi un efect electoral, asta urmează să vedem în reglementare.

Oricum, vor fi tot aşa, liste de oameni care locuiesc… Primăria are domiciliul cetăţenilor. Acelea nu dispar…(…) În momentul în care depui documentele pentru cartea de identitate, să nu mai fie necesară şi acea dovadă a adresei, adresa fiind cea pe care o declari sau cu care eşti înregistrat în celelalte documente ale primăriei, ale autorităţilor locale”, a explicat Dan Barna.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele