15 dec. 2021 | 13:25

Se întâmplă la pompă: prețul petrolului continuă pe trendul instabilității

ACTUALITATE
Se întâmplă la pompă: prețul petrolului continuă pe trendul instabilității

Prețurile petrolului au scăzut pentru a treia zi consecutiv, din cauza așteptărilor legate de creșterea ofertei care va depăși creșterea cererii anul viitor.

Acest lucru are loc pe fondul apariției variantei Omicron a coronavirusului, care nu este văzută să reducă mobilitatea la fel de puternic ca variantele anterioare de COVID-19.

Contractele futures pe țițeiul U.S. West Texas Intermediate au scăzut cu 1,05 dolari, sau 1,5%, până la 69,68 dolari pe baril, după ce au pierdut 56 de cenți în sesiunea anterioară.

Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut cu 91 de cenți, sau 1,2%, la 72,79 dolari pe baril, după ce au pierdut 69 de cenți.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat că o creștere a cazurilor de COVID-19 odată cu apariția variantei Omicron va afecta cererea globală de petrol, în același timp în care producția de țiței va crește, în special în Statele Unite, odată cu aprovizionarea, care urmează să depășească cererea cel puțin până la sfârșitul anului viitor.

Lucrurile nu sunt clare

În schimb, Organizația Exportatorilor de Petrol a ridicat prognoza privind cererea mondială de petrol pentru primul trimestru al anului 2022.

„Viziunea de urs a AIE asupra pieței a fost în contrast puternic cu viziunea mai pozitivă a OPEC atunci când și-a publicat perspectiva lunară la începutul acestei săptămâni. Diviziunea sugerează că volatilitatea va rămâne probabil ridicată pe termen scurt”, au declarat analiștii de mărfuri ANZ.

Compania de consultanță energetică FGE a declarat că are o perspectivă mai optimistă decât Agenția Internațională pentru Energie, deoarece consultanța se așteaptă la un excedent mai mic de 400.000 de barili pe zi, pe baza unui risc de cerere comparativ mai mic de la Omicron, față de prognoza AIE de 1,7 milioane în primul trimestru.

Cu toate acestea, stocurile au scăzut cu 1 milion de barili, în comparație cu previziunile analiștilor pentru o creștere de 700.000 de barili, iar stocurile de benzină au crescut cu 426.000 de barili, ceea ce a fost o creștere mai mică decât se aștepta.