20 mai 2021 | 15:30

Realitatea virtuală îți deformează simțul temporal. Cât de periculos e să pierzi noțiunea timpului

ACTUALITATE
Realitatea virtuală îți deformează simțul temporal. Cât de periculos e să pierzi noțiunea timpului

Ori de câte ori suntem concentrați la ceva, timpul trece repede. Acesta este un eveniment deosebit de frecvent pentru persoanele care joacă jocuri video. Aruncând o privire spre ceas, jucătorii sunt surprinși câte ore au trecut de când s-au așezat la consolă. Iată care sunt efectele asupra timpului.

Acest fenomen are un nume: compresie de timp. Și un nou studiu asupra acestuia arată că efectul este mult amplificat pentru persoanele care folosesc realitatea virtuală.

Participanții, toți studenți, au fost rugați să joace un joc fie folosind un ecran tipic de computer, fie folosind o cască Oculus Rift VR. Jocul a fost o simplă activitate de labirint. Jucătorii au încercat să încline un labirint, pentru a muta o minge la final. Ghidarea mingii într-o gaură ar determina resetarea nivelului. Li s-a cerut să estimeze când au trecut cinci minute și să nu mai joace în acel moment. Observatorii din camera alăturată au înregistrat cât a durat de fapt.

După ce au jucat pe primul lor dispozitiv, jucătorii au fost rugați să treacă la celălalt, unde au repetat experimentul.

Ce efecte au jocurile video asupra percepției timpului

Studiul a implicat inițial 41 de participanți, deși doi dintre aceștia au furnizat estimări care erau atât de incredibile, încât au trebuit să fie excluși. Cei care au jucat jocul cu setul VR au estimat că au trecut cinci minute (300 de secunde) după o medie de 327,4 secunde. Cei care se jucau pe un monitor au estimat că au trecut cinci minute după 254,8 secunde – o diferență de 72,6 secunde.

Interesant este că această compresie de timp a avut loc numai atunci când participanții au jucat mai întâi folosind căștile VR. Acest lucru s-a putut datora faptului că cei care au folosit monitorul mai întâi au fost mai în măsură să judece cât timp l-au jucat deja pe un ecran obișnuit.

De ce apare compresia timpului? O posibilitate este că a fi complet scufundat într-un mediu VR împiedică o persoană să-și observe propriul corp. Conștientizarea corporală pare să fie legată de percepția exactă a timpului, iar oamenii dintr-un mediu VR sunt lipsiți de această conștientizare. Astfel, percepția lor asupra timpului devine deformată.

Realitatea virtuală ar putea juca un rol important în medicină

Descoperirile cercetătorilor au implicații importante, în special pentru jucători, deoarece VR devine mai popular.

„Compresiunea timpului poate determina utilizatorii VR să petreacă în mod neintenționat cantități excesive de timp în jocuri, mai ales dispozitivele folosite devin mai confortabile de purtat pentru sesiuni lungi. Chiar și jocurile neimersive implică un anumit risc de dependență, care a fost asociat cu depresie și insomnie (Kuss & Griffiths, 2012). Jocurile VR pot prezenta un risc mai mare de a interfera cu programele de somn, starea de spirit și sănătatea jucătorilor, prin reducerea capacității lor de a observa trecerea timpului”, spun cercetătorii.

Într-o notă mai pozitivă, studiul întărește concluziile unui precedent care arată că pacienții supuși ședințelor de chimioterapie în timp ce foloseau căști VR au raportat, de asemenea, efecte de compresie a timpului. Alte cercetări arată că VR este un analgezic surprinzător de eficient prin puterea distragerii.

În viitor, VR nu va fi doar pentru jucătorii de jocuri video. Ar putea juca un rol important în medicină și îngrijirea pacientului.