02 apr. 2021 | 16:16

Planul uimitor al NASA prin care vrea să apere Pământul de asteroizi

ACTUALITATE
Planul uimitor al NASA prin care vrea să apere Pământul de asteroizi

În acest an oribil de pandemie, oamenii din întreaga lume au avut ocazia să reflecte asupra amenințărilor cu care ne confruntăm aici pe Pământ. Dar dacă vrei să faci o pauză de la spaima existențială provocată de virusurile mortale și să te concentrezi asupra unei posibile apocalipse-din-spațiu, s-ar putea să fii interesat de o nouă misiune NASA care urmărește să ne apere planeta de eventualul viitor impact al unui asteroid.

Double Asteroid Redirection Test (DART), care urmează să fie lansat în această vară, este prima demonstrație de zbor a NASA pentru apărarea planetară. Cu alte cuvinte, este o navă spațială care va distruge un asteroid, conform NASA.

Ținta misiunii este un sistem de asteroizi numit Didymos, care conține două roci spațiale care orbitează una pe cealaltă. La sfârșitul anului 2022, DART va avea un impact puternic asupra asteroidului mai mic din acest sistem, o lună mică numită Dimorphos, astfel încât oamenii de știință să poată evalua fezabilitatea lovirii oricăror roci spațiale care amenință Pământul în viitor.

NASA lucrează la programul DART, pentru a proteja Pământul

„Până în prezent, nu am avut prea multe opțiuni pentru ceea ce am putea face în acest sens”, au spus Andy Rivkin, un astronom planetar la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins și echipa de investigații pentru DART, într-un interviu cu VICE News. „DART este primul test al modului în care am putea fi capabili să deviem un asteroid, fără a fi nevoie să recurgem la un pachet nuclear sau să stăm în subsolurile noastre, să-l așteptăm și să ne rugăm”, a adăugat el.

În blockbustere, cum ar fi Armageddon și Deep Impact, un asteroid care amenință Pământul trebuie pur și simplu să fie distrus de o armă nucleară, pentru un plus de senzațional. În viața reală, aceasta nu este o opțiune ideală, deoarece ar putea crea roci spațiale mai mici care să cadă pe Pământ, provocând daune mai mari.

DART va iniția o formă mai ușoară de apărare planetară, în care traiectoria unui asteroid este modificată. La sfârșitul anului viitor, misiunea se va “prăbuși” în Dimorphos la aproximativ șapte kilometri pe secundă. Cu puțin timp înainte de coliziune, nava spațială va desfășura un mic satelit furnizat de Agenția Spațială Italiană, care are sarcina de a urmări „mizeria pe care o facem”, potrivit lui Rivkin.

Observațiile din satelitul italian, precum și din telescoapele puternice de pe Pământ, vor dezvălui cât de mult a fost afectat Dimorphos. Rivkin și colegii săi se așteaptă ca schimbarea vitezei orbitale să fie mică – aproximativ un milimetru pe secundă – ceea ce ar însemna o scurtare a perioadei orbitale cu aproximativ zece minute.

Dar chiar și această ușoară schimbare ar fi suficientă pentru a redirecționa traiectoria unui asteroid periculos care amenință Pământul, cu condiția ca oamenii de știință să aibă timp cam un deceniu sau două înainte de următorul impact.