08 ian. 2021 | 13:37

Dezinfectezi suprafețe și produsele de la magazin? Motivul pentru care ar putea fi degeaba

ACTUALITATE
Dezinfectezi suprafețe și produsele de la magazin? Motivul pentru care ar putea fi degeaba

La începutul pandemiei, din magazine s-au vândut rapid sprayurile și șervețelele dezinfectante. Oamenii au fost sfătuiți să-și dezinfecteze produsele pe care le-au cumpărat de la magazinul alimentar.

Dar oamenii de știință au învățat multe anul acesta despre coronavirus și despre modul în care este transmis și se dovedește că s-ar putea să nu fie necesară, totuși, atâta dezinfectare.

Dacă o persoană infectată cu coronavirus strănută, tușește sau vorbește tare, picăturile care conțin particule ale virusului pot călători prin aer și, în cele din urmă, pot ateriza pe suprafețele din apropiere. Însă riscul de infectare prin atingerea unei suprafețe contaminate de virus este redus, spune Emanuel Goldman, microbiolog la Universitatea Rutgers.

În spitale, suprafețele au fost testate în apropierea pacienților cu COVID-19, și niciun virus nu a putut fi identificat, spune Goldman. Ceea ce a fost găsit este ARN-ul viral, care este ca un „cadavru al virusului”, spune el. Asta a rămas după moartea virusului.

Să cureți toate produsele pe care le cumperi nu e o modalitate eficientă de a te feri de virus

„Virusul este foarte fragil în mediu și se descompune foarte repede.”
Emanuel Goldman

În ianuarie și februarie, oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății publice au considerat că contaminarea suprafeței este o problemă. De fapt, studiile timpurii au sugerat că virusul ar putea trăi pe suprafețe zile întregi.

S-a presupus că transmiterea a avut loc atunci când o persoană infectată a strănut sau a tusit pe o suprafață din apropiere și „ai lua imediat virusul doar atingând acele suprafețe și apoi transferând virusul la ochi, nas sau gură”, spune Linsey Marr, profesor de inginerie la Virginia Tehnician care studiază transmiterea în aer a bolilor infecțioase.

Așa că oamenii au fost sfătuiți să curețe zonele comune cu dezinfectant, să șteargă obiectele din magazinul alimentar și chiar să poarte mănuși.

Retrospectiv, Marr spune că a fost „excesiv”. Astăzi, adaugă ea, „toate dovezile indică contractarea virusului din aer ca fiind cea mai importantă cale de transmitere”.

Oamenii de știință știu acum că studiile timpurii în acest sens s-au făcut în condiții de laborator folosind cantități mult mai mari de virus decât s-ar găsi pe produsele din supermarket.

Poate fi chiar periculos, dacă folosești substanțe chimice neadecvate

Chiar și așa, mulți dintre noi continuă să curețe excesiv clanțele ușilor, pachetele și produsele alimentare cu șervețele dezinfectante, iar lucrătorii din SUA petrec ore întregi dezinfectând suprafețele din zonele publice, cum ar fi aeroporturile, clădirile și metrourile.

Nu există date științifice care să justifice acest lucru, spune dr. Kevin Fennelly, specialist în infecții respiratorii la Institutul Național de Sănătate. „Când vezi oameni care dezinfectează cu tot felul de substanțe străzile, trotuarele și zidurile metroului, nu știu niciun fel de date care să susțină faptul că ne infectăm cu virusuri care sar de pe trotuar”.

Marr spune că concentrarea pe curățarea suprafețelor nu este cel mai bun mod de a încetini infecția. „În loc să acordăm atât de multă atenție curățării suprafețelor, ar fi mai bine să fim atenți la curățarea aerului”, spune Marr.

Fennelly este de acord, menționând că transmisia aeriană este mai probabilă în locurile publice interioare, cum ar fi restaurantele. „De ce nu facem mai mult pentru a descoperi modalități de a ventila acele zone?”, spune el. „Ar fi mai bine să folosim iradiere germicidă ultravioletă, despre care știm că poate ucide aceste virusuri în aer”.

Descoperirea modului de prevenire a transmiterii coronavirusului în clădirile de birouri, școli, baruri și restaurante este cu siguranță o provocare, spune el, dar „avem o mulțime de ingineri cu adevărat inteligenți și igieniști industriali care știu cum să facă față infecției aeriene”.

Mai mult, pulverizarea dezinfectantului nu este doar neproductivă, dar este potențial periculoasă, potrivit lui Delphine Farmer, chimist la Universitatea de Stat din Colorado.

Apa și săpunul, cele mai potrivite

Utilizarea intensă a dezinfectanților, precum înălbitorul și peroxidul de hidrogen, poate „produce molecule toxice pe care apoi le inspirăm”, avertizează ea.

Și inspirarea particulelor toxice ne poate afecta sănătatea, spune Farmer. Moleculele pot reacționa direct cu celulele din țesutul pulmonar și pot dăuna. „Este ca și când ai respira otravă”, spune ea.

La începutul pandemiei, spune Farmer, mulți oameni comiteau greșeli majore în ceea ce privește produsele de curățenie: „Au existat o mulțime de cazuri în care oamenii își curățau alimentele cu înălbitor și oțet, care este o rețetă pentru a crea niște gaz de clor foarte urât”.

În concluzie, experții în sănătate subliniază că cel mai important mod de a evita infecția este să stai departe de aglomerație și să porți o mască ori de câte ori ieși din casă. Limitează timpul petrecut în orice spațiu interior cu persoane din afara propriei gospodării și poartă o mască atunci când te afli în acele spații.

Când ieși în public, fii conștient de suprafețele pe care le atingi și spală-te pe mâini des. Este mult mai eficient să te speli bine pe mâini decât să încerci să cureți tot ce atingi.

Și dacă totuși decizi să continui să dezinfectezi toate obiectele care ajung în casa ta, nu sunt necesare produse de curățare “de lux”: „Apa și săpunul de modă veche vor funcționa la fel de bine”, spune Farmer.