Imunitatea împotriva Covid-19 după îmbolnăvire, confirmată științific: pentru cât timp ai anticorpi SARS-CoV-2

Imunitatea împotriva Covid-19 după îmbolnăvire, confirmată științific: pentru cât timp ai anticorpi SARS-CoV-2

Încă din primele luni ale pandemiei de coronavirus, a devenit evident că cei care s-au îmbolnăvit și vindecat de Covid-19 nu se vor mai îmbolnăvi, cel puțin pentru o perioadă. Nu era însă foarte clar pentru cât timp se mențin anticorpii în organism. S-au făcut doar estimări.

Un studiu realizat la spitalul San Raffaele din Milano, în colaborare cu Institutul Superior de Sănătate care consiliază Guvernul italian, a încercat să afle răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări legate de pandemia de Covid-19. Cercetătorii au vrut să afle cât timp rezistă anticorpii care neutralizează SARS-CoV-2 în sânge după îmbolnăvire.

Analiza a implicat monitorizarea pe termen lung a 162 de pacienți pozitivi cu SARS-CoV-2, cu o medie de vârstă de 63 de ani. Dintre ei, 67% au fost bărbați. Concluzia a fost că, cel puțin pentru opt luni, respectivii ar trebui să fie imuni la îmbolnăvire datorită rezistenței anticorpilor în organism, potrivit AFP, citat de thelocal.it.

Vestea și mai bună este că această constatare științifică este independentă de forma bolii dezvoltată de pacienți, de vârsta lor și prezența altor patologii. ”Prezenţa acestor anticorpi, în pofida faptului că este redusă în timp, se dovedeşte foarte persistentă. La opt luni de la diagnostic, doar trei pacienţi” dintre cei 162 monitorizaţi – dintre care 29 au murit – nu mai erau pozitivi la testul de detectare a acestor anticorpi, precizează într-un comunicat comun San Raffaele şi ISS.

Același studiu publicat săptămâna aceasta în Nature Communication atrage atenția și a asupra faptului că dezvoltarea acestor anticorpi este fundamentală pentru combaterea cu succes a infecției inițiale. Din câte se pare, cei care nu reușesc să-i producă în primele 15 zile de la contaminare, au un risc mai mare de a dezvolta forme grave de Covid-19. 

Pentru a fi siguri de rezultate, cercetătorii de la San Raffaelle şi ISS au dezvoltat o nouă metodă de evaluare a anticorpilor care neutralizează SARS-CoV-2, cu ajutorul unor tehnici folosite în studierea vaccinurilor împotriva HIV. În final, s-a ajuns la o „cartografiere aproape exhaustivă a evoluţiei în timp a răspunsului anticorpilor la Covid-19”, iar asta este cel mai important.

Urmăriți Playtech.ro și pe