17 dec. 2020 | 11:00

Vaccinul anti-Covid are probleme la transport: ce s-a întâmplat cu câteva mii de doze, în SUA

ACTUALITATE
Vaccinul anti-Covid are probleme la transport: ce s-a întâmplat cu câteva mii de doze, în SUA

Se știa de mult timp că vaccinurile împotriva noului coronavirus vor fi dificil de transportat, din cauza faptului că au nevoie de temperaturi foarte scăzute. Din păcate, câteva mii de doze au fost răcite prea tare în SUA.

Două transporturi formate din câteva mii de vaccinuri de la Pfizer a fost carantinate în Statele Unite ale Americii. Acestea au fost destinate statelor Alabama și California și, din cauza unei ”anomalii”, flacoanele cu vaccin au fost răcite prea tare în procesul de transport.

Pentru context, vaccinul Pfizer, care a fost dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, necesită o temperatură de depozitare de aproximativ minus 70 de grade Celsius, atât la stocare, cât și la transport. Fiolele cu vaccin sunt depozitate în tăvi, care conțin cel puțin 975 de doze fiecare, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Două tăvi de vaccinuri vor fi returnate oficialilor Pfizer, după ce temperatura la care au fost supuse a scăzut până la minus 92 de grade Celsius. Informația a fost confirmată de generalul Gustave Perna, el este responsabil de programul de vaccinare din Statele Unite ale Americii, intitulat Operation Warp Speed.

Vaccinul „nu a părăsit niciodată camionul”, a spus el miercuri. „Le-am returnat imediat înapoi la Pfizer și am înlocuit cele două tăvi. Lucrăm acum cu FDA, CDC, și Pfizer pentru a stabili dacă acea anomalie este sau nu sigură”, a atras atenția oficialul.

Perna a insistat pe cuvântul anomalie în conferința de presă și a menționat că anomalia cu pricina s-a repetat și în Alabama, nu doar în Calfornia. ”În Alabama au fost primite într-o locație două tăvi. Aceeași anomalie, minus 92. Am reușit să oprim și să punem în carantină vaccinul și să înlocuim transportul”, a spus el.

Nu a fost făcut public motivul pentru care temperatura de transport a scăzut atât de mult, iar oficialii Pfizer nu au comentat pe marginea subiectului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele