Sportul competitiv nu va mai fi niciodată la fel: ce se întâmplă cu hiperandrogenii care concurează

Sportul competitiv nu va mai fi niciodată la fel: ce se întâmplă cu hiperandrogenii care concurează

Tânăra din imaginile alăturate este Caster Semenya și este hyperandrogen. Tocmai a pierdut un nou proces la Curtea Supremă a Elveției pentru dreptul de a concura.

Dacă denumirea de hiperandrogen îți este străină, merită să o percepi simplist ca o dereglare la nivel hormonal. În practică, Caster Semenya este femeie din toate puncte de vedere, cu excepția nivelului de testosteron din organism. Din acest punct de vedere, ea este foarte similară cu un bărbat.

Pe termen lung, testosteronul crescut îi dă și o putere sau anduranță competițională sporită. De aici pleacă motivul pentru care, pe termen lung, s-ar putea să ajungă să concureze alături de bărbați, chiar dacă fiziologic este femeie. Ca un detaliu important, Caster Semenya nu a urmat niciodată un tratament natural, așa este ea. Nu încearcă să înșele sistemul, dar pentru că a câștigat deja câteva competiții, mulți sunt de părere că nu este corect din punct de vedere sportiv.

Curtea Supremă Elvețiană a respins cererea sportivei de a concura la nivel internațional, alături de alte femei, fără să facă un tratament pentru reducerea nivelului de testosteron. Sportiva hiperandrogenă, a cărei confruntare cu Federația Internațională de Atletism se desfășoară din 2009, a anunțat imediat că are în vedere „toate remediile internaționale și naționale”. Ca referință, această hotărâre publicată marți nu este nouă. În schimb, reconfirmă o decizie de anul trecut a Curții de Arbitraj pentru Sport (CAS).

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în 2018, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Sportivele hiperandrogene trebuie să coboare sub 5 nmol/l pentru o perioadă de șase luni și să rămână acolo până la finalul carierei. Dacă nu fac asta, au dreptul să concureze în continuare în competiții, dar împotriva bărbaților, nu a femeilor. Nou regulă a intrat în vigoare la 8 mai, iar atleta sud-africană şi federaţia din ţara ei au contestat-o la Tribunalul federal elveţian după ce au pierdut la TAS.

Caster Semenya atletism

Citește și: