04 mart. 2021 | 07:30

Dezinformarea online despre vaccinurile anti-covid este în floare: ce fac rețelele sociale

ACTUALITATE
Dezinformarea online despre vaccinurile anti-covid este în floare: ce fac rețelele sociale

Deși percepția negativă legată de vaccinurile împotriva noului coronavirus s-a mai ponderat în ultimele săptămâni, rețelele sociale se confruntă în continuare cu o luptă acerbă contra dezinformării.

Printre giganții care au anunțat eforturi semnificative în prevenirea dezinformării, Twitter se pare că aplică un sistem similar cu cel din perioada alegerilor prezidențiale din SUA. Este vorba de notificări sau avertismente atașate postărilor mincinoase sau un grad ridicat de probabilitate de a fi eronate.

Dintr-o notificare precum cea din captura de ecran de mai jos, ești la un click distanță de o sursă oficială de informare pe marginea vaccinurilor împotriva coronavirus. Cei care vor persevera în greșeală și vor continua să posteze știri false sau informații eronate, după câteva avertismente, își vor pierde accesul la contul de Twitter pentru totdeauna, cum de altfel a pățit și Donald Trump. 

În trecut, Twitter a interzis deja afirmațiile mincinoase care reprezentau un pericol în contextul vaccinării. De exemplu, nu au fost permise afirmații conform cărora vaccinurile sunt inutile sau dăunătoare. Pentru a preveni totuși o formă agresivă de cenzură, în conformitate cu noul set de reguli, acestor mesaje le vor fi atașate notificările descrise mai sus cu o eticheta menită să ilustreze că vorbim de informații înșelătoare.

”Acest tweet este înșelător. Află de ce oficialii din sănătate consideră vaccinurile împotriva Covid-19 ca fiind sigure pentru majoritatea populației.”, se va arăta în mesajul pe care ar trebuis să-l vezi din ce în ce mai des dacă petreci mult timp pe Twitter. Mesajul va fi însoțit de un link către un set stufos de informații oficialii despre vaccinuri agregate într-un Twitter Moment.

Chiar dacă acele postări eronate vor rămâne online, după ce primești câteva avertismente că ai greșit, contul de Twitter îți va fi șters. După prima greșeală, nu vei mai putea posta nimic pentru o perioadă limitată de timp. A cincea greșeală se reflectă într-o interdicție permanentă de a accesa serviciul.

twitter vaccine

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele