Datele transparente despre vaccinarea în România, din nou online: unde le găsești, după interdicție

Datele transparente despre vaccinarea în România, din nou online: unde le găsești, după interdicție

Publicarea unor date legate de vaccinarea în România și despre numărul de teste efectuate a iscat un scandal la scară națională. După o pauză de câteva zile, baza de date este din nou actualizată, cu câteva mențiuni importante.

Datele transparentizate privind situația vaccinării pe fiecare centru de vaccinare au reînceput să fie publicate în această după-amiază pe data.gov.ro. Evenimentul a avut loc la câteva ore după ce Ștefan Voinea, consilierul ministrului Vlad Voiculescu și omul care s-a ocupat de publicarea acestor date, a declarat public că Ministerul Sănătății nu mai are acces la platformă. Momentan, nu sunt foarte clare circumstanțele care au dus la reluarea publicării datelor, dar reprezintă cu siguranță o veste bună.

Pentru context, Ștefan Voinea este consilier onorific al ministrului Sănătății și coordonează activitatea de transparentizare a datelor despre pandemie și vaccinare. Cu alte cuvinte, joacă un rol important în desființarea speculațiilor pe marginea acestui subiect și, într-o oarecare măsură, în prevenirea dezinformării. Din păcate, din această poziție, miercuri la prânz, a detaliat într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Ministerul Sănătăţii nu mai are acces de două zile la platforma data.gov.ro pentru a publica informațiile actualizate.

Deși nu au venit de la Sănătate, datele privind testările pentru COVID-19 și spitalizările, defalcate pe județe, au continuat să fie publicate și în ultimele două zile. În același timp, însă, publicarea datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, defalcate pe fiecare centru de vaccinare din țară a fost sistată de la iscarea scandalului din presă.

Decizia de sistare a publicării datelor referitoare la vaccinare a venit după o declarație a premierului Florin Cîțu de acum două zile. „Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea”, declara luni Florin Cîţu. Întrebat la ce avize se referă, șeful guvernului a explicat: „Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: