Cercetătorii testează marijuana medicinală ca posibilă terapie pentru o boală cronică
Mâncărimea cronică – cunoscută clinic ca prurit cronic – este caracterizată ca o senzație neîncetată de mâncărime și, adesea, scade calitatea vieții pentru cei care suferă de aceasta. Acum, marijuana medicinală ar putea fi un tratament în acest sens.
Tratarea afecțiunii a fost dificilă, deoarece există puține terapii aprobate de Administrația Alimentelor și Medicamentelor. Acum, un studiu de caz recent realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine oferă dovezi că o opțiune promițătoare pentru pacienții cu mâncărime cronică poate fi disponibilă: marijuana medicinală (canabis). Un raport privind concluziile echipei a fost publicat în JAMA Dermatology.
„Mâncărimea cronică poate fi o afecțiune deosebit de dificil de tratat, multe terapii nefuncționând până acum”, spune Shawn Kwatra, profesor asistent de dermatologie la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. „Odată cu utilizarea crescută a marijuanei medicinale și cunoștințele noastre despre rolul sistemului endocannabinoid (un sistem complex de semnalizare celulară care reglează o varietate de funcții în organism) în mâncărimea cronică, am decis să încercăm marijuana medicală cu un pacient care a încercat mai multe terapii și mai avea puține opțiuni”.
Marijuana medicinală a ameliorat simptomele unui pacient cu această boală
Kwatra și colegii săi au examinat o femeie afro-americană de peste 60 de ani, cu o istorie de zece ani cu această boală cronică. Pacienta a ajuns inițial la Johns Hopkins Itch Center cu simptome de prurit extrem pe brațe, picioare și stomac. La o examinare a pielii, au fost relevate numeroase leziuni ale pielii hiperpigmentate. Pacientului i s-au oferit mai multe terapii – inclusiv mai multe terapii sistemice, spray-uri nazale cu acțiune centrală, creme cu steroizi și fototerapie – dar n-a avut rezultate niciuna.
Kwatra spune că utilizarea canabisului medicinal – fie prin fumat, fie sub formă lichidă – a oferit femeii o îmbunătățire aproape instantanee.
„Am pus pacientul să-și evalueze simptomele folosind o scară de evaluare numerică, unde 10 este cea mai gravă mâncărime și zero nu este deloc”, spune Kwatra. „A început la 10, dar a scăzut la 4 în decurs de 10 minute de la administrarea inițială a marijuanei medicinale. Odată cu consumul continuu de canabis, mâncărimea pacientului a dispărut cu totul”.
Cercetătorii cred că unul dintre ingredientele active din marijuana medicinală, tetrahidrocanabinolul – cunoscut în mod obișnuit prin abrevierea sa THC – se atașează de receptorii creierului care influențează sistemul nervos. Când se întâmplă acest lucru, inflamația și activitatea sistemului nervos scad, ceea ce ar putea duce, de asemenea, la o reducere a senzațiilor pielii, cum ar fi mâncărimea.
Kwatra spune că, deși încă nu au fost făcute studii concludente pentru a valida marijuana medicinală ca măsură eficientă pentru ameliorarea mâncărimii care anterior nu erau gestionate, el consideră că justifică studii clinice suplimentare.
„Sunt necesare studii controlate pentru a determina dozarea, eficacitatea și siguranța pentru marijuana medicinală în tratamentul diferitelor subtipuri de mâncărime cronică și, odată ce acestea sunt efectuate, vom înțelege mai bine care sunt pacienții care vor beneficia cel mai probabil de această terapie”, spune el.