18 dec. 2021 | 11:16

Ce se întâmplă cu creierul uman imediat după deces. Viața de după moarte, o realitate

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu creierul uman imediat după deces. Viața de după moarte, o realitate

Există viață după moarte? Mulți cercetători s-au întrebat acest lucru, de-a lungul timpului. Și cum nimeni nu s-a întors înapoi după deces, ca să ne povestească dacă există ceva „dincolo”, această întrebare rămâne una dintre cele fără răspuns.

Studiile recente ale oamenilor de știință scot la iveală un aspect cel puțin terifiant: există posibilitatea ca cei care mor să-și dea seama că sunt morți, în ciuda tuturor teoriilor anterioare care susțineau că, odată ce ai murit, ai murit.

Ce se întâmplă în creierul uman, imediat după deces

Studiile cu pricina au la bază relatările celor care s-au aflat, la un moment dat, în moarte clinică. Potrivit multor mărturii, în pofida faptului că ești considerat decedat, o parte a creierului tău rămâne conștientă, astfel că există posibilitatea ca tu, cel decedat, să auzi ceea ce se întâmplă în jurul tău. Spre exemplu, mulți dintre subiecți au declarat că, în timpul morții clinice, auzeau forforta medicilor, ori chiar a celor dragi.

Desigur, nu vorbim despre o stare de conștiență activă, ci despre una cu jumătate de măsură. Chiar și așa, posibilitatea ca rezultatele acestor studii să aibă un sâmbure de adevăr este, fără dar și poate, înspăimântătoare.

„Nu spun că, imediat după deces, creierul încă funcționează, însă o parte din el rămâne activă, chiar și după moarte. Celulele nu mor imediat. În realitate, ele sunt mult mai rezistente decât s-ar putea crede, mai rezistente chiar și decât inima care se oprește imediat”, a declarat dr. Sam Parnia, unul dintre specialiștii care au participat la acest studiu.

„Nu am anticipat asta. Vă puteți imagina? La mai bine de 24 ore de la la deces, dacă iei o probă de țesut, observi cu stupoare că genele continuă să se modifice. A fost o mare surpriză”, a mai spus acesta.

Astfel, s-a luat în calcul faptul că, în cazul oamenilor, conștiința ar putea să continue să trăiască chiar și după moarte, ceea ce, în cazul în care testele viitoare vor dovedi că teoria este, într-adevăr, una veridică, ar putea explica mituri ca viața de după moarte, existența fantomelor sau chiar reîncarnarea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele