Când vine vorba de misterele universului nostru și ale vieții umane, cel mai mare mister de care mulți sunt curioși este moartea. Religiile au numit moartea singurul adevăr, iar viața de după moarte drept darul (sau blestemul) pe care îl primim în funcție de comportamentul nostru pe această planetă. Dar nimic din toate acestea nu a fost dovedit – nimeni nu știe cu adevărat ce ne așteaptă.
Cu toate acestea, un medic și om de știință american, Robert Lanza, în cartea sa, Biocentrism, afirmă că moartea ar putea fi, de fapt, o ușă către un număr infinit de universuri.
El numește fenomenul biocentrism – un fel de mecanism din care rezultă toate posibilitățile fizice. Biocentrismul subliniază, de asemenea, faptul că nu universul este cel care a creat oamenii, ci noi suntem cei care au dat naștere universului așa cum îl cunoaștem.
Într-o conversație cu Huffington Post, Lanza a dezvăluit că biocentrismul spune că spațiul și timpul sunt doar instrumente pe care mintea noastră le folosește pentru a împleti informațiile într-o experiență cuprinzătoare, ca un limbaj pentru conștiință.
El crede cu tărie în teoria lumilor multiple și afirmă că moartea nu există în aceste scenarii, deoarece toate aceste posibilități au loc în același timp, iar singurul motiv pentru care ne simțim „vii” este energia care operează în creierul nostru.
Într-un exemplu destul de dezinvolt, el numește moartea ca fiind ca și cum ai termina un serial bun de televiziune. Poți experimenta povești diferite, personaje diferite și, bineînțeles, finaluri diferite din vasta bibliotecă pe care o deține universul, iar la sfârșitul lor, ești tot tu, scrie IndiaTimes.
Potrivit acestuia, este vorba doar de energie și, conform legilor fizicii, energia nu poate fi nici creată, nici distrusă, ci doar trece de la o stare la alta. Când murim, există o ruptură în conexiunea noastră liniară de timp și loc. Și, în mod ciudat, spune el, conceptul nostru liniar de timp nu înseamnă nimic pentru natură.
Este de la sine înțeles că aceasta este perspectiva sa asupra conceptului de moarte și, ca multe alte concepte pe care le-am întâlnit, nu este absolută.
Singurul mod în care vom experimenta vreodată adevărul este atunci când ne va expira timpul.