31 mart. 2021 | 14:41

Bitcoin, la 100.000 dolari? Cât de probabil e să ajungă moneda digitală la această valoare record

ACTUALITATE
Bitcoin, la 100.000 dolari? Cât de probabil e să ajungă moneda digitală la această valoare record

Când vine vorba despre Bitcoin, întrebarea de pe buzele tuturor este: îi va mai crește valoarea? Și, dacă da, până la ce nivel?

Investitori celebri precum Chamath Palihapitiya și Mike Novogratz spun oricui este dispus să asculte că Bitcoin va depăși inevitabil 100.000 de dolari. Alți susținătorii ai monedei virtuale susțin că prețul crește „la infinit” – sau un plafon de piață globală de 100 de trilioane de dolari. Este un mesaj popular, care indică oamenilor că se pot îmbogăți doar cumpărând și ținând ceva ce băncile și guvernele nu controlează suficient.

Astfel, prețul acestuia tinde să crească în cicluri de patru ani și variază în funcție de diferite piețe. Bitcoin este un proiect software experimental, deci este o investiție foarte riscantă. Oricine pretinde că cunoaște valoarea viitoare a oricărei criptomonede minte.

Cu toate acestea, este destul de probabil ca prețul criptomonedei în dolari să ajungă, în cele din urmă, la 100.000 de dolari. Iată care e raționamentul din spatele acestei prognoze.

Nu, pentru că, așa cum susțin adesea avocații, este „inevitabil” ca Bitcoin să devină următoarea monedă de rezervă a lumii, detronând dolarul american. Mai degrabă, există acum prea mulți oameni bogați și puternici care au investit în Bitcoin pentru ca valoarea sa să se oprească la 100.000 de dolari, chiar dacă această evaluare nu este durabilă pe termen lung.

Ciclurile prin care a trecut Bitcoin

Prețul Bitcoin tinde să crească în cicluri repetitive de patru ani. Oricine a cumpărat Bitcoin și l-a menținut timp de cel puțin patru ani a fost martorul unei aprecieri șocant de mari, indiferent la ce preț l-au cumpărat.

De exemplu, prețul a trecut de la aproximativ 964 de dolari în decembrie 2013 la mai mult de 19.000 de dolari până în decembrie 2017. Modul în care pare să funcționeze acest ciclu este că prețul atinge noi maxime istorice timp de câteva luni, apoi scade la jumătate din preț. Oamenii care au câștigat bani serioși din cripto rareori au făcut-o rapid. A fost nevoie de răbdare.

Exprimarea corectă este „valoare exprimată în dolari”, întrucât astăzi un Bitcoin este tot un singur Bitcoin din anii trecuți. Cineva poate vinde un singur Bitcoin cu 600 de dolari sau cu 60.000 de dolari, cel mai recent maxim din 2021. Dar, în cele din urmă, „valoarea” Bitcoin este determinată de cerere și ofertă, nu de Rezerva Federală Americană.

De ce prețul bitcoin va continua să crească

Bitcoin se vinde, spre exemplu, la un preț diferit în locuri precum Coreea de Sud, Argentina și Hong Kong, iar prețurile au mai mult de-a face cu politica locală decât cu dolarul american. Astfel, are valoarea a ceea ce cumpărătorul este dispus să plătească pentru el, pe clase de active.

Putem spune într-o bună zi că activele valorează 100 Satoshis (mici fracțiuni de Bitcoin), mai degrabă decât dolari, ca unitate de cont. Este imposibil să se prevadă câți dolari ar valora în acest context. Întrucât am văzut că prețul se dublează de mai multe ori în ultimul deceniu, pare rezonabil să ne așteptăm să se dubleze cel puțin încă o dată în viitor.

Bitcoin a trecut prin mai multe cicluri în ultimul deceniu și există încă mai mult de un milion de conturi de portofel cripto care folosesc moneda virtuală în fiecare zi. Acest proiect software experimental nu poate fi revoluția utopică pe care unii vânzători o promit, dar este cu siguranță mai mult decât o modă.

În cele din urmă, prețul Bitcoin va continua probabil să crească, urmând același tipar oscilant. Nimeni nu poate prezice cu precizie că valoarea de piață va rămâne ridicată sau poate spune când va scădea. Cumperi Bitcoin pe propriul risc.