26 mart. 2021 | 15:17

Ce e iridiul, metalul a cărui valoare crește mai mult ca Bitcoin și e mai mare ca a aurului

ACTUALITATE
Ce e iridiul, metalul a cărui valoare crește mai mult ca Bitcoin și e mai mare ca a aurului

Prețul unui metal extrem de rar înregistrează, în această perioadă, o creștere fulminantă, mult peste salturile Bitcoin sau ale aurului.

Iridiul e unul dintre metalele cele mai rare și foarte greu de găsit. Din acest punct de vedere, a atras atenția investitorilor. Grație banilor pompați în achiziția acestui metal, valoarea sa a depășit Bitcoin și e mai mare chiar decât ce a aurului, considerat investiție de refugiu chiar și-n cele mai grele timpuri.

Prețul iridiului, unul dintre cele mai rare metale prețioase și obținut ca produs derivat din minarea platinei și paladiumului, a crescut cu 131% de la începutul lunii ianuarie, depășind de departe creșterea de 85% a Bitcoin.

Iridiul, metal mai scump ca Bitcoin

Ascensiunea explozivă a prețului iridiului s-a datorat perturbărilor de aprovizionare de anul trecut și cererii tot mai mari pentru acesta, metalul fiind folosit pentru fabricarea componentelor din ecrane. Este, așadar, extrem de prețios pentru companiile din industria dispozitivelor electronice și nu numai.

Chiar dacă valoarea sa e mare, piața e extrem de mică. Pentru că se găsește foarte greu, iridiul nu este tranzacționat pe bursă sau pe platforme secundare, cumpărătorii cu amănuntul fiind limitați la a cumpăra de la o mână de furnizori iar majoritatea tranzacțiilor încheiate de investitori majori merg direct la producători.

„Singura soluție pe termen sunt prețurile mai ridicate pentru a-i motiva pe oameni să își vândă participațiile”, afirmă Jay Tatum, manager de portofolii la Valent Asset Management.

Iridiul, care este folosit și la producerea de bujii, a ajuns anul acesta la un preț de 6.000 de dolari pe uncie, de trei ori mai mare decât cel al aurului.

Ce-l face atât de special

Iridiul este un element chimic cu caracter metalic, din grupa a VIII-a, număr atomic 77. Se topește extrem de greu și este puțin activ din punct de vedere chimic. Nu este atacat de nici un acid (nici chiar de apa regală). Aliajele iridiu-platină sunt folosite la confecționarea termoelementelor, la fabricarea creuzetelor, iar cele din iridiu-osmiu la fabricarea vârfurilor de penițe pentru tocul rezervor.

Intre cretacic și paleogen există peste tot în lume un strat subțire argilos reper, de câțiva centimetri, foarte bogat în iridiu, format în urma depunerii de praf produs de impactul asteroidului, acum 66 milioane de ani.