Google vrea să rezolve dezinformarea online legată de coronavirus cu o sumă derizorie: de ce e o glumă

Google vrea să rezolve dezinformarea online legată de coronavirus cu o sumă derizorie: de ce e o glumă

Google, la fel ca Facebook sau Twitter, are o problemă cu dezinformarea pe marginea noului coronavirus, dar mai ales când vine vorba de propagarea știrilor false care țin de vaccin.

În ziua de azi, în mediul online, nimic nu este mai dificil decât să petreci câteva minute pe internet în speranța identificării unor informații lucide, corecte și obiective despre noile vaccinuri împotriva Covid-19. Google speră să rezolve această problemă cu 3 milioane de dolari dedicați unor burse pentru jurnaliști.

Suma este derizorie din mai multe puncte de vedere, dar mai ales în comparație cu încasările de 46,02 miliarde de dolari din cel de-al treilea trimestru din 2020. Dincolo de acest detaliu, banii vor merge la Google News Initiative, un proiect care va oferi burse jurnaliștilor de investigație și celor care se ocupă cu verificarea autenticității datelor false propagate în mediul online despre vaccin.

Scopul acestor fonduri este de a facilita crearea de conținut menit ”să ajungă la publicul care, în mod uzual, este ținta dezinformării”, a detaliat Alexios Mantzarlis, șeful diviziei de știri și credibilitate a informației în cadrul Google New Lab, printr-o postare pe blogul companiei.

Google va oferi până la un milion de dolari pentru fiecare proiect din această inițiativă și va acoperi costurile aferente în proporție de până la 80%. Un juriu format din 12 angajați de la Google va analiza cererile și va selecta beneficiarii fondurilor.

În mod realist, banii nu vor face minuni, dar s-ar putea să ajute într-o perioadă foarte dificilă pentru cei cu campanii care încurajează vaccinarea și informarea corectă pe marginea vaccinului. Nu de alta, dar foarte mulți oameni nici măcar nu știu că interacționează cu informații false sau sunt dezinformați.

Pentru context, Google News Initiative este un proiect inițiat în 2018 și, la momentul respectiv, a implicat 300 de milioane de dolari pentru a încuraja proiecte de jurnalism și pentru a combate știrile false. În luna aprilie a anului trecut, Google băgat 6,5 milioane de dolari în proiect pentru a combate dezinformarea pe marginea coronavirus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: