11 feb. 2020 | 08:12

Volvo, în negocieri pentru a crea un nou gigant pe piața auto

ACTUALITATE
Volvo, în negocieri pentru a crea un nou gigant pe piața auto

E o perioadă în care toți marii constructori se uită să-și consolideze poziția pe piață. Volvo e unul dintre ei.

Suedezii de la Volvo sunt în discuții pentru a-și consolida afacerile. De fapt, constructorul auto suedez este cel curtat pentru o eventuală fuziune. Iar inițiatorii sunt chiar cei care dețin marca suedeză, cumpărată în 2010 de la americanii de la Ford.

E vorba de compania Geely, constructorul chinez care a început tratative în acest sens. Asiaticii se uită după o fuziune care le-ar putea întări poziție pe piață, într-un moment în care s-au investit miliarde de dolari în noile modele electrice.

Constructorul Volvo, curtat pentru o fuziune

Geely susține că a început deja discuțiile cu cei de la Volvo pentru o eventuală fuziune. Ar fi creată o nouă companie care ar putea fi mult mai competitivă în industria auto. Mai ales că Geely are deschidere pe piața auto din China, cea mai mare din lume.

Acțiunile noii entități ar urma să fie listate la bursele din Hong Kong și Stockholm, precizează chinezii. Se urmărește, de fapt, ca noua companie să aibă „anvergura, cunoştinţele și resursele pentru a fi liderul transformărilor din industria auto”.

Din noua companie, dacă fuziunea va reuși, vor face parte branduri precum Volvo, Geely, Lynk & Co și Polestar, dar, și mai important de menționat, va fi acolo și constructorul chinez Gemotry, axat exclusiv pe modele electrice.

Constructorul Geely e deţinut de miliardarul chinez Li Shufu, care mai are investiții făcute pe continent. Deține un pachet de 9,7% din acțiuni în compania germană Daimler, care produce Mercedes, dar și 49,9% din acţiunile constructorului de automobile Proton. De asemenea, are o participaţie importantă la constructorul auto britanic Lotus.

În 2019, chinezii de la Geely au vândut 1,36 de milioane de unități şi vrea ca, în 2020, să ajungă la 1,4 milioane de unităţi. Suedezii de la Volvo, la rândul lor, au vândut anul trecut 700.000 de automobile.