De ce n-ar trebui să-ți pese de scandaluri ca Abi Talent vs. Velea purtate pe internet

De ce n-ar trebui să-ți pese de scandaluri ca Abi Talent vs. Velea purtate pe internet

E agitație mare pe Instagram și YouTube din cauza replicilor pe care și le-au aruncat Abi Talent și Alex Velea. Sișu s-a băgat și el să se ia un pic de El Nino și invers. Cheloo și Guess Who au făcut la fel în trecut. Iată de ce n-ar trebui să-ți pese, indiferent dacă ești de partea unuia sau altuia.

Auzi des că totul se face acum pe internet. Platformele sociale au devenit un teren pe care se promovează produse, se cresc baze uriașe de fani, iar muzica e, de multe ori, gratuită. De ce? Pentru că artiștii au nevoie de notorietate și, în era tehnologiei, dacă nu ești pe internet, atunci nu exiști. Și e logic cumva.

Pe vremuri, când nu exista internet, mai toate trupele se uitau la câte CD-uri au vândut. Sau câți oameni au venit la concerte. Acum nu mai e cazul. Albumul, piesele sunt urcate pe YouTube și de acolo se rostogolesc extrem de rapid.

Succesul e măsurat în like-uri, vizualizări, followeri și așa mai departe. Odată nu notorietatea, vin și concertele care, în multe cazuri, sunt principala sursă de venit a artiștilor.

Ce faci, însă, când simți că orice ai scoate nu prea se mai vinde? Păi, o pui de un conflict, fie el real sau nu, după cum îi spunea Doc lui Ombladon, într-unul dintre primele diss-uri de pe la noi cu destul de multă influență în online. Doc are aproape 7 milioane de vizualizări acolo. Mai caută trei piese solo care să facă individual cifra asta. N-o să găsești.

Conflictele prind. Lumea se adună acolo ca la un concert. Iar cei care fac asta știu extrem de bine acest lucru.

Abi Talent vs. Alex Velea

Dacă dai căutare Abi Talent pe Google, o să-ți afișeze știri despre scandalul cu Alex Velea. Dacă dai căutare după soțul Antoniei, îți apar aceleași știri. Dacă ai intrat azi pentru prima dată pe internet, ai crede că oamenii ăștia pentru asta sunt cunoscuți.

Ei bine, ei au ales ca, pentru o perioadă, să fie cunoscuți pentru asta.

După câteva vorbe aruncate pe story-uri pe Instagram, atât din partea lui Abi, cât și din partea lui Velea, soțul Antoniei a decis să lanseze și o piesă diss. Că și așa nu mai scosese de multă vreme ceva cu impact. Și a venit cu asta, în care-l numește pe Abi – „Sifon Afon„.

Da, ai văzut bine. Alex Velea poartă pe acolo prin clip un sifon, că poate nu te-ai prins din prima din titlu și niște urechi false (aluzie la Abi).

Zice niște lucruri despre cum e el mare și tare și cum generația lui Abi nu l-a jignit doar pe el, ci pe toată generația cu care a crescut Velea și care, în opinia sa, au deschis drumul pentru artiștii mici ca Abi, Selly și restul.

Conflict dintre generații, ai zice, și ai avea dreptate parțial. Doar că nu e ca pe vremuri, când un conflict între două sau mai persoane se lăsa cu niște sânge prin spatele blocului sau niște geamuri sparte.

Acum se lasă cu… vizualizări. Și, uite, dacă nu mă crezi. Diss-ul lui Velea a apărut pe 18 ianuarie și, la ora la care scriu asta, a încasat deja câteva milioane de afișări. Am fost curios să văd cam ce succes au avut piesele precedente lansate pe canalul lui Velea.

M-am oprit chiar la cea care a fost lansată înainte de diss. E o piesă semnată de artistul Arkanian, care abia s-a dus peste 145.000 de vizualizări.

OK, poate o să zici că această comparație nu e relevantă pentru că, nu-i așa, cine naiba e Arkanian?!

Așa că m-am dus la o piesă în care apare și Velea, ca să fie comparația corectă. Și am ajuns la Golden Gang – Modul Sport, un fel de crew care-l are ca main artist pe Alex Velea și din care mai fac parte Rashid, Lino Golden, Mario Fresh și restul puștilor din anturajul lor.

A fost lansată în urmă cu 10 luni și e pe undeva pe la 2,6 milioane de vizualizări.

Așadar, a fost sau nu diss-ul lui Velea un succes din punct de vedere al vizualizărilor? Eu zic că a fost. Abi Talent n-a venit cu unul (deocamdată), dar a reacționat pe Instagram. Unde a postat asta și a adunat peste o sută de mii de like-uri.

 

View this post on Instagram

 

cand toata țara vorbeste de tine..

A post shared by REGELE ROMANIEI🐍👼🏼 (@1babyabi1) on

A mai postat însă și o parodie după clipul lui Velea, care a adunat și ea peste jumătate de milion de vizualizări.

 

View this post on Instagram

 

te am iertat de atatea ori, nu se va mai intampla..☠️

A post shared by REGELE ROMANIEI🐍👼🏼 (@1babyabi1) on

De Sișu îți mai aduci aminte?

Când spui Sișu, spui La Familla, Puya și-ți mai aduci aminte și de câțiva ani de închisoare primiți de el pentru niște trafic/consum de droguri. După ce și-a ispășit pedeapsa, proiectul La Familla nu a mai rămas la fel de sudat. Puține piese au mai fost lansate în formula asta.

Puya s-a cam dus pe drumul lui, Sișu și-a format o altă gașcă, a scos niște piese solo, a avut câteva colaborări pe direcția Cedry2k, Stradavarius, Haarp Cord și restul. Printre aceste colaborări, s-au numărat și niște piese în care apărea El Nino, cântăreț din Craiova care, de câțiva ani, a reușit recent să prindă chiar și un loc pe scena Untold.

Cum spuneam, nu prea s-a mai auzit mare lucru de Sișu în ultima perioadă. Până în urmă cu câteva zile, când a decis să facă niște live-uri pe Instagram în care să-l înjure pe El Nino și pe fanii lui și pe mai toată lumea care are legătură sau nu cu artistul din Craiova.

Colegul de trupă al lui Puya a vorbit, vreme de peste 10 minute (doar într-unul dintre live-uri), despre cum El Nino ar fi uitat de unde a plecat, despre trădări și altele în zona asta.

Ca o scurtă paranteză: Sișu nu e la primul demers de acest fel. Dacă-ți aduci aminte, el și Puya au lansat în urmă cu niște ani piesa „E foame de bani”, după o dispută de la acea vreme cu BUG Mafia.

Întorcându-mă la disputa cu El Nino, remarci că live-ul de pe Instagram a fost făcut de pe contul Stradavarius, adică exact contul de cântăreț al lui Sișu. Cum live-ul pe care l-ai văzut mai sus nu mai e de găsit, pe acel cont de Instagram a mai fost postat un video pe această temă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sisu Tudor (@stradavarius_) on

Cum era de așteptat, a venit și replica lui El Nino, tot pe Instagram, acolo unde are o bază solidă de fani. A venit acolo cu propriile argumente.

N-au inventat românii battle-ul

Nu-s primele diss-uri din muzica românească (mainstream sau nu). Evident că trendul a venit de peste ocean, unde rapperii obișnuiau să-și arunce cuvinte grele-n versuri, în cadru organizat sau nu.

După piesa „Praf„, pe care Doc i-a „dedicat-o” lui Ombladon, Guess Who a venit cu un diss la adresa lui Cheloo. Se întâmpla la scurtă vreme după ce Bendeac, colegul de juriu al lui Cheloo la iUmor, urcase pe net un scheci îl ironiza pe fostul membru al trupei Anonim, trupă descoperită și promovată de Paraziții.

Guess Who a răspuns cu o piesă la adresa lui Cheloo.

Cheloo a ripostat cu o piesă ce s-a dovedit a fi primul diss venit din partea celor de la 20CMRECORDS.

Diss-ul e vechi, dar abia acum produce și bani

Așa cum spuneam, n-au inventat artiștii români diss-ul și cei de care ți-am pomenit mai sus nu sunt primii. Numai că cei din ziua de azi și-au dat seama că pot face și bani de pe urma acestor diss-uri. Conturile pe care le au pe rețelele de socializare și unde, de regulă, își urcă piesele la liber le aduc like-uri, vizualizări, într-un cuvânt: notorietate.

Asta înseamnă contracte în calitate de influenceri, dar înseamnă și tarife mai mari pe care le pot cere la concerte. Dacă, să zicem, Abi Talent și Alex Velea ar fi decis să colaboreze, să facă o piesă împreună, poate că și-ar fi pierdut niște fani, dintr-o parte sau din alta sau chiar din amândouă.

Conflictul, însă, polarizează opiniile și mută toată atenția asupra lor.

M-am uitat peste conturile celor menționați mai sus și toate postările, clipurile etc. care aveau legătură cu subiectul unei dispute s-au rostogolit extrem de bine. În cazul celor mai vizibili dintre ei, cum sunt Abi Talent și Alex Velea, publicațiile de monden sunt primele care întrețin subiectul.

Ca o mică remarcă, pentru mulți dintre cei celebri pe internet, acest lucru a însemnat și o trambulină de lansare către televiziune, radio și alte canale tradiționale. Așa au ajuns, poate, și părinții tăi să afle cine sunt Abi Talent, Selly și 5Gang.

Principala motivație pentru care se întrețin aceste conflicte sunt banii care pot veni din online. Toți cei care s-au băgat în așa ceva știu foarte bine acest lucru. D-asta n-ar mai trebui să-ți pese ție de aceste diss-uri. Pentru că, în majoritate situațiilor, acești oameni nu au nimic de împărțit unul cu altul.

Dacă, într-adevăr, ar fi fost certați cu adevărat, tu n-ai fi aflat de asta. Pentru că lucrurile s-ar fi tranșat altfel. În spatele blocului, la o bere sau oriunde altundeva, depinde de problemele avute. Nu pe Instagram și YouTube.

Altfel, sunt doar amenințări pe internet și atât, după cum bine remarca și Tataee la podcast-ul lui Micutzu.

Judecă-i mai mult pe oamenii ăștia prin prisma muzicii pe care o fac. Ce spun ei, în diferite circumstanțe, e cu totul altceva.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

Ciprian Ioana
Articol scris de
Ciprian Ioana
Comentarii
Ciprian Ioana
11:44 / 30.01.2020