Ce-i cu 5Gang The Movie, vlogul de lungmetraj făcut de Selly cu bani de la stat

OPINII
Ce-i cu 5Gang The Movie, vlogul de lungmetraj făcut de Selly cu bani de la stat
18 dec. 2019 | 12:34

Mai sunt câteva zile până la Crăciun. Mulți ar spune că, de fapt, mai sunt câteva zile până la premiera 5Gang The Movie. Se vrea primul lungmetraj al lui Selly, cel mai cunoscut vloger din România. E o producție finanțată și de stat. Și asta a generat niște dezbateri. Să le luăm pe rând.

[related]

5Gang e gașca aia de puști de care, probabil, au auzit și părinții tăi între timp. Sigur că nu-i urmăresc poate pe YouTube, dar oamenii de marketing din spatele lui Selly au avut grijă să-l promoveze și-n alte medii. Un pic pe la televizor pe niște teme legate de educație, mai un accident, mai o apariție pe la emisiunile mondene.

Selly e, fără doar și poate, un fenomen. Și se pregătește acum să-și ducă popularitatea și-n cinema. E, dacă vrei, o oglindă întoarsă dacă stai să te gândești că, la nivel mondial, filmele se mută din cinema pe platforme gen Netflix. Dar asta e altă discuție.

Care-i treaba cu 5Gang The Movie

5Gang The Movie

Afișul oficial al filmului

5Gang The Movie sau Un altfel de Crăciun – dacă preferi titlul în română – e un proiect început de prin vară. Scenariul e scris de Vali Dobrogeanu și Radu Alexandru – mai cunoscut după numele blogului său Pitici Gratis. Regia e semnată de Matei Dima – BRomania. Premiera e programată pe 27 decembrie în cinematografele din toată țara.

„E o poveste pe care am scris-o vara asta cu Radu Alexandru și Vali Dobrogeanu, iar acum o filmăm. E un proiect foarte serios și foarte fun în același timp, cu o poveste cu mesaj pozitiv și multe elemente care sunt sigur că vor plăcea publicului. Sunt foarte fericit că facem filmul acesta.”
Matei Dima

Se vrea o comedioară adresată, evident, publicului care-i urmărește pe cei cinci protagoniști din 5Gang: Selly, Gami, Pain, Dia și Mădălin. Din promovarea făcută în perioada asta, afli că nu e vorba doar de „aventurile” celor cinci. Mai sunt pe acolo, cică, ironii care sancționează comportamentul oamenilor din perioada sărbătorilor, când consumerismul atinge limitele maxime și depășește tradițiile.

Din trailer mai afli că joacă și Cosmin Nedelcu – Micutzu, Dorian Popa și Laura Giurcanu.

Ce-i cu finanțarea de la stat pentru film

Oamenii care promovează filmul ăsta au avut grijă să se vorbească foarte mult despre el înainte de lansare. E strategia clasică și evident că nu contează dacă se vorbește de bine sau de rău. Din punctul de vedere al fanilor, opiniile sunt clare: filmul e așteptat cu sufletul la gură și vine numai bine – între Crăciun și Revelion.

Publicul țintă are oricum vacanță, iar părinții sunt, de asemenea, liberi. Dar, cum spuneam, s-a vorbit și de rău. Și totul a pornit de la finanțarea primită de la stat.

Unii s-au agitat pentru că statul a ajuns să finanțeze producții ale unor vlogeri. Oamenii care au pus pe hârtie ideea ar fi pus-o oricum în practică. Dar s-au dus și spre schema de ajutor de stat, creată pentru a finanța producțiile locale și pentru a susține industria cinematografică din România.

Au depus dosarul și au obținut în jur de 490.000 de lei – circa 102.000 de euro. Suma primită de la stat reprezintă 35% din valoarea totală a proiectului, ceea ce înseamnă că producția costă undeva peste 300.000 de euro.

Ai, mai jos, o captură de la Comisia Națională de Prognoză, care se ocupă de schema de ajutor de stat destinată industriei de film:

finantare 5Gang

După cum vezi, suma primită de 5Gang este mult mai mică decât alte proiecte care au încasat sume de ordinul zecilor de milioane de lei. E normal, există niște criterii. Oamenii ăștia-s la primul proiect de acest fel, alții sunt deja veterani. Recunosc însă că surpriza mea e alta: ce va livra proiectul „Nunți, Botezuri, Înmormântări” de pe poziția 46.

A procedat bine statul că a finanțat proiectul lui Selly și al lui BRomania? Pai hai să vedem.

Cu sau fără bani de la stat, filmul vlogul lui Selly oricum se făcea

Așa cum îți spuneam, finanțarea primită de la stat reprezintă doar 35% din valoarea proiectului final. Și acolo sunt menționate doar costurile de producție. Dacă, să zicem, proiectul a costat 300.000 de euro, mai pune lângă un buget de marketing de vreo 100.000 de euro (dacă nu și mai mult) și cheltuieli conexe de încă pe atât. Ajungi la o sumă rotundă și generoasă de jumătate de milion de euro.

Să zicem că atât a costat 5Gang The Movie.

Selly are pe YouTube 2,4 milioane de abonați. Să presupunem că nu toți vor merge la cinema, ci doar mai puțin de jumătate – adică un milion. Prin București, biletele la film se duc spre 25 de lei, în provincie e mai ieftin. Putem lua așadar un preț mediu al biletului de 15 lei – adică aproximativ 3 euro.

Dacă filmul ajunge să fie văzut de un milion de oameni în cinema – asta înseamnă încasări de trei milioane de euro. Adică de vreo șase ori mai mult decât bugetul estimat al filmului. Cu sau fără finanțare de la stat, oamenii ăștia și-au făcut niște calcule.

E posibil, având în vedere gradul uriaș de popularitate pe care-l are trupa 5Gang, cu Selly în prim-plan, ca producția să fie una de succes.

Cât de îndreptățită e industria cinematografică să fie supărată

În jurul CNC – Centru Național al Cinematografiei – s-au iscat multe scandaluri de-a lungul vremii. Cei care decid cât și cui i se acordă bani pentru filme au fost acuzați de partizanat. Regizorii ignorați au făcut scandal. E normal, se întâmplă des, iar adevărul e, în multe cazuri, undeva la mijloc.

Acum, această schemă de ajutor de stat a fost destinată industriei cinematografice. Și mulți au spus că ce face Selly nu e un film. Așa cred și eu și, dacă ai citit cu atenție ce am scris mai sus, nu m-am referit niciodată la filmul lui Selly.

Există un „dar”.

Nu cred că 5Gang The Movie va fi un film propriu-zis. Va fi cel mai lung vlog al lui Selly. De fapt, primul vlog care ajunge să fie proiectat în cinematografe. Iar dacă un astfel de proiect aduce lumea la cinema, înseamnă că statul n-a greșit atunci când a acordat finanțarea.

[related]

Încasările alea estimative menționate mai sus – de vreo trei milioane de euro – sunt bani care se întorc în economie. Statul are de câștigat. Și dacă la fiecare cinci proiecte de tipul 5Gang se poate finanța și o producție cu adevărat cinematografică, nu pot decât să mă declar mulțumit.

Dacă Selly aduce oameni în cinema pentru o producție locală, atunci există premise pentru ca acest comportament să fie încurajat și în cazul adevăratelor filme.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.