Mașina Tesla a lui Elon Musk a ajuns la Marte înaintea proprietarului
O mașină Tesla lansată în spațiu în urmă cu mai bine de doi ani s-a apropiat pentru prima oară de Marte.
SpaceX a trimis Tesla Roadster și șoferul său, un manechin „Starman”, în spațiu, în februarie 2018, ca o sarcină utilă la prima lansare a rachetei Falcon Heavy a companiei.
Starman, last seen leaving Earth, made its first close approach with Mars today—within 0.05 astronomical units, or under 5 million miles, of the Red Planet pic.twitter.com/gV8barFTm7
— SpaceX (@SpaceX) October 7, 2020
Elon Musk, care conduce atât SpaceX, cât și Tesla, a spus atunci că această cascadorie nu era doar o demonstrație a puterii rachetei. „Viața nu poate fi doar rezolvarea unei probleme triste una după alta”, a spus el. „Trebuie să existe lucruri care să te inspire, care să te bucure când te trezești dimineața și să fii parte a umanității. De aceea am făcut-o”, a adăugat el.
De când a părăsit Pământul, mașina electrică Tesla se află pe o orbită eliptică a Soarelui pe care o finalizează la fiecare 557 de zile. Luna viitoare, călătoria vehiculului va vedea cum va efectua un „drive-by” al Pământului, care va trece la 32 de milioane de mile de planeta noastră.
„Starman, văzut ultima oară părăsind Pământul, a făcut astăzi prima abordare strânsă cu Marte – la 0,05 de unități astronomice, sau la mai puțin de cinci milioane de mile, de Planeta Roșie”, a scris pe Twitter SpaceX. De asemenea, vehiculul Tesla a făcut deja 1,75 orbite ale Soarelui, potrivit unui site web care urmărește progresul vehiculului, și se află în prezent la aproximativ 37 de milioane de mile de Pământ.
Călătorind cu o viteză de aproximativ 55.000 mph, site-ul notează: „Mașina și-a depășit garanția de 36.000 de mile de 36.128 de ori în timp ce conducea în jurul Soarelui”.
Modelarea orbitelor sugerează că Tesla va arde, în cele din urmă, în atmosfera Pământului sau a lui Venus, deși este puțin probabil să se întâmple asta în următorii zece milioane de ani.