Islanda caută cetățeni: ce trebuie să faci pentru a te muta în țara nordică

Islanda caută cetățeni: ce trebuie să faci pentru a te muta în țara nordică

La fel ca multe alte țării care trăiau din turism, în cea mai mare parte, Islanda a căutat să se adapteze la noua realitate din timpul pandemiei printr-un set de programe interesante.

În 2019, nu mai puțin de 42% din încasările Islandei veneau din turism. Pentru că 2020 s-a reflectat într-o reducere dramatică a numărului de ”musafiri”, oficialii au profitat de ocazie pentru a investi 12 milioane de dolari în îmbunătățirea drumurilor și a obiectivelor turistice. Ca referință, declinul veniturilor din activități turistice a scăzut cu 72%.

Pentru a reînvia un pic situația din teritoriu, Islanda are un plan neobișnuit. Încurajează imigrararea, dar cu câteva condiții. Islanda speră să devii localnic, cu condiția să nu iei locuri de muncă ale localnicilor. Cu alte cuvinte, trebuie să vii cu jobul de acasă, iar dacă încasările din acel job sunt de peste 88.000 de dolari pe an, cu atât mai bine.

Islanda și-a extins programul de vize pe termen lung dincolo de zona europeană Schengen. Acum le permite și altor cetățeni, inclusiv americani, să rămână până la șase luni, conform programului Work in Iceland, care acționează în acord cu guvernul. Singura clauză pe care trebuie să o respecți dacă te tentează inițiativa este cât se poate de clară.

„Pentru a obține permisiunea pentru o ședere prelungită, persoana în cauză trebuie să demonstreze o relație de muncă cu o companie străină (sau una verificată de activitate pe cont propriu în țara unde are reședință permanentă) și să corespundă cerințelor de venit și asigurare de sănătate”, se arată în anunțul oficial pe marginea subiectului.

Pragul de venit este fixat la un milion de krona islandeze lunar, ceea ce reprezintă 7.360 USD pe lună sau 88.000 USD pe an, informează Bloomberg. „Cred că idea este de a atrage specialiști cu venituri mari din Silicon Valley sau San Francisco să-și cheltuiască banii aici, nu acolo”, spune Asta Gudrun Helgadottir, fostă membră a parlamentului.

În final, este important de reținut că, în Islanda, distanțarea socială nu este o problemă. Aceasta este o țară cu o populație de 361.313 în 2019, conform Băncii Mondiale, iar țara a raportat 5.277 de cazuri de Covid-19 și 26 de decese, din datele obținute de Johns Hopkins Coronavirus Resource Center.