31 ian. 2020 | 08:32

Facebook și recunoașterea facială: suma fabuloasă plătită de gigant pentru că ți-a invadat intimitatea

ACTUALITATE
Facebook și recunoașterea facială: suma fabuloasă plătită de gigant pentru că ți-a invadat intimitatea

Facebook are o tradiție foarte lungă când vine vorba de invadarea intimității și încălcarea dreptului tău la o viață privată. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că a început să plătească pentru asta.

După câțiva ani de stat în tribunale, Facebook a decis să încheie un proces la masa negocierilor și să plătească o sumă fabuloasă din cauza folosirii ilegale a recunoașterii faciale. Abia anul trecut, rețeaua socială a acceptat să întrerupă scanarea automată a tuturor fețelor din fotografiile tale în mod implicit. În acest fel, construise o bază de dată incredibil de mare pe care o folosea ca să-ți sugereze numele prietenilor din fotografii.

Facebook și-a anunțat încasările pe trimestrul patru din 2019 la mijlocul acestei săptămâni. În acel context, aflăm că cele 550 de milioane de dolari pe care le-a plătit în procesul legat de recunoașterea facială reprezintă mult mai puțin decât ai crede. Doar în trimestrul patru, Facebook s-a bucurat de un profit de 7,3 miliarde de dolari, pentru un total pe 2019 de 18 miliarde.

Până și directorului financiar al Facebook și s-a părut atât de irelevant procesul care a dus la plata jumătății de miliard de dolari încât a menționat suma în treacăt. Un grup de persoane au dat în judecată Facebook în conformitate cu Illinois Biometric Information Privacy Act, argumentând că nu și-au dat acordul explicit pentru ca informațiile legate de fețele lor să fie colectate automat. Avocata care a reprezentat grupul a încurajat și alte state din SUA să inițieze procese similare, în contextul în care Congresul americană apără interesele companiilor, mai mult decât pe ale cetățenilor.

Ca referință, procesul s-a desfășurat pe parcursul a cinci ani, deci trebuie să te încarci cu răbdare până când să vezi niște bani în urma unui astfel de caz. Pe de altă parte, valoarea de 550 de milioane de dolari trebuie aprobată de un judecător.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele