29 ian. 2020 | 12:21

Facebook știe tot ce faci pe internet și te lasă acum să vezi (și să ștergi) ce a aflat

ACTUALITATE
Facebook știe tot ce faci pe internet și te lasă acum să vezi (și să ștergi) ce a aflat

Facebook știe mai multe despre tine decât ești conștient, iar acum ai posibilitatea să limitezi într-o oarecare măsură acest lucru.

Compania te poate urmări (și o face) chiar și în afara platformei. Astfel, monitorizează tot ce faci online, inclusiv toate site-urile pe care le vizitezi și ce faci atunci când intri pe fiecare dintre ele.

Acum, gigantul tech anunță un nou instrument prin care îți oferă un pic mai mult control asupra intimității tale. Noua opțiune te lasă să vezi exact ce date are despre tine, în funcție de activitatea ta de pe internet din afara Facebook. Astfel, te lasă să accesezi o serie de informații care îți arată ce știe platforma despre tine.

Lista este aceasta:

Interese pentru reclame – interesele tale bazate pe activităţile de pe Facebook şi pe alte acţiuni care ajută compania să-ţi prezinte reclame relevante.
Promotori care au încărcat o listă de contacte cu informaţiile tale – se referă la promotori care rulează reclame folosind o listă de contacte pe care au încărcat-o şi care include datele tale de contact, pe care le-ai comunicat acestor promotori sau unuia dintre partenerii lor pentru furnizare de date.
Activitatea ta în afara Facebook – activitatea ta înregistrată de afacerile şi organizaţiile pe care le vizitezi în afara platformei.
Promotori cu care ai interacţionat – promotori pe ale căror reclame ai apăsat pe rețeaua socială.

Interacțiunile pot include: deschiderea unei aplicații, conectarea la o aplicație folosind Facebook, vizualizarea de conținut, căutarea unui element de conținut, adăugarea unui articol în coșul de cumpărături, efectuarea unei achiziții, efectuarea unei donații, dar și altele.

Vestea și mai bună e că poți să ștergi toate aceste date din contul tău, dar și să interzici colectarea acestora pe viitor.

De ce compania te urmărește în afara platformei

Înainte să afli cum poți să ștergi această arhivă de informații pe care le are despre tine, e bine să știi cum funcționează, de fapt, acest proces.

Motivul pentru care compania face acest lucru este unul evident: pentru a câștiga mai mulți bani. În esență, câștigă bani prin vânzarea de publicitate pe diversele sale platforme. Aceasta este principala sursă de venit a companiei. În 2018, Facebook a încasat 55 miliarde de dolari din din publicitate. Suma reprezintă 98,5% din veniturile totale ale companiei.

Funcționează cam așa: când intri pe un site sau folosești o aplicație, acestea pot transmite către Facebook informaţii despre activitatea ta, prin intermediul instrumentelor sale pentru afaceri. Se folosește de aceste informații pentru a-ți personaliza experienţa de utilizare, de exemplu pentru a-ţi afişa reclame relevante.

Compania lui Zuckerberg dă un exemplu concret despre cum colectează date din afara platformei:

  • „Ioana cumpără o pereche de pantofi de la un magazin online de haine şi încălţăminte.
  • Magazinul ne transmite activitatea realizată de Ioana, folosind instrumentele noastre pentru afaceri.
  • Primim activităţile realizate de Ioana în afara Facebook şi le salvăm în asociere cu contul ei de Facebook. Activităţile sunt salvate astfel: „a vizitat site-ul web de haine şi încălţăminte” şi „a efectuat o achiziţie”.
  • Ioana vede pe Facebook o reclamă care prezintă un cupon de 10% reducere la următoarea achiziţie de haine sau încălţăminte de la magazinul online”, ne lămurește compania.

Cum îți poți proteja intimitatea de Facebook

Inițial acest instrument a fost lansat în august 2019 în Irlanda, Coreea de Sud și Spania, însă acum ajunge în toată lumea. Prin accesarea sa, poți vedea și șterge toate informațiile trimise de către terți către companie.

Pentru a putea folosi instrumentul, mergi la Setări > Informațiile tale de pe Facebook > Activitatea în afara Facebook. Sau poți apăsa direct aici. În partea dreaptă a ecranului îți va fi afișată o casetă cu toate opțiunile de care poți profita aici.

În primul rând poți administra activitatea ta din afara platformei: poți vedea toată lista site-urilor și aplicațiilor care au trimis informații către companie.

Pe lângă asta, opțiunea Accesează-ţi informaţiile te lasă să vezi absolut tot ce știe Facebook despre tine: de la interesele tale, interacţiunile şi relaţiile pe care le ai cu promotorii, istoricul conectărilor tale, durata sesiunilor, până la istoricul locațiilor, dar și multe altele.

Ca să ștergi toate datele pe care le are despre tine, selectează opțiunea Goleşte istoricul din dreapta ecranului. Această acțiune anulează asocierea istoricului activităţii din afara Facebook la contul tău.

Ca să eviți colectarea de informații pe viitor, selectează opțiunea Administrează activităţile viitoare și debifează opțiunea.