21 dec. 2020 | 11:30

Greșelile care te pot lăsa fără bani: cum să-ți ții banii în siguranță în contul bancar

ACTUALITATE
Greșelile care te pot lăsa fără bani: cum să-ți ții banii în siguranță în contul bancar

În luna cadourilor vrem să-i surprindem pe cei dragi și să le oferim în dar ce-și doresc cel mai mult. Chiar dacă magazinele fizice sunt deschise, oamenii se îndreaptă spre online anul acesta, ca să cumpere cadourile pentru familie și prieteni.

Toți ne-am îndreptat mai mult în 2020 spre achiziționarea de alimente, electrocasnice, haine etc din magazinele virtuale. Luna cadourilor nu face excepție, iar oamenii au început să-și pună în coșurile de cumpărături virtuale cadourile pentru familie și prieteni.

Asta vine ca o măsură de protecție în plus pe care majoritatea dintre noi am luat-o, ca să nu mai stăm la cozi în magazine și să evităm astfel riscul de infectare.

Atenție la magazinele frauduloase de pe internet când cumperi cadourile de Crăciun

Cu toate acestea, trebuie să fii atent ca magazinele virtuale din care alegi să-ți faci cumpărăturile să fie la fel de sigure și din punctul de vedere al securității.

Astfel, Amer Owaida, security writer al ESET, a scris un articol pe blogul companiei pentru a face experienţa de cumpărături cât mai sigură de Crăciun, oferind câteva sfaturi simple care te pot menţine în siguranţă în timpul sesiunilor de shopping online.  În continuare citeşte cele mai importante recomandări pentru ”cumpărături fericite”.

Cumpără cadourile din magazine online de încredere. Ar trebui să te orientezi, în acest sens, spre magazine online de renume, cu recenzii bune sau pe care ți le-au recomandat prietenii după ce și-au achiziționat câteva produse. Ca în orice sezon în care creşte activitatea cumpărătorilor, escrocii creează pieţe online frauduloase pentru a atrage victimele nebănuitoare şi a sustrage din conturile acestora sume considerabile.

Ofertele prea bune ca să fie adevărate chiar așa sunt

E prea bună ca să fie adevărată. Probabil, da, dacă vezi o ofertă care pare ireală. Marile branduri nu-și vor vinde niciodată produsele la prețuri de nimic. Așa că trebuie să fii atent la furnizor și la ofertă.

Când cauţi cadouri online şi găsești, în cele din urmă, un magazin din care vrei să cumperi ceva, verifică mai întâi dacă site-ul magazinului online utilizează criptarea. Aceasta este semnalată cu sigla unui lacăt mic în bara de adrese a browserului tău şi o adresă web începând cu „https://”. Acest tip de criptare te asigură de faptul că datele sensibile, cum ar fi credenţialele contului, nu vor fi trimise ca text, adăugând un strat suplimentar de protecţie, indiferent dacă ești conectat la Wi-Fi-ul securizat de acasă sau o reţea Wi-Fi publică. Deși, rețelele Wi-Fi publice ar trebui evitate. Mai bine folosești datele mobile dacă ești în public și ești conectat la un Wi-Fi public.

Evită Wi-Fi-urile publice

Toate magazinele online legitime vor utiliza această criptare amintită mai sus. Cu toate astea, infractorii cibernetici se adaptează repede, iar diferite site-uri web frauduloase folosesc deja, la rândul lor, criptarea.

De asemenea, în timp ce faci cumpărături online, una dintre cele mai bune măsuri de securitate pe care le poţi lua este să utilizezi o soluţie de securitate de renume, complet dotată. Acestea includ, de obicei, funcţii precum blocarea site-urilor web necunoscute, oferirea de protecţie împotriva majorităţii tipurilor de atacuri şi chiar protecţie pentru plăţile şi tranzacţiile online.

Mai mult, pentru un plus de siguranță, înainte de a cumpăra ceva, analizează atent ce vei cumpăra, din ce sursă şi ce fel de informaţii îți sunt solicitate, până la completarea procesului de achiziţie. Dacă te decizi să mergi mai departe, uită-te la datele pe care le solicită furnizorul, completează doar informaţiile necesare şi lasă câmpurile opţionale goale, deoarece toate aceste date pot oricând să ajungă în mâinile greşite, în cazul unei breşe de date, spre exemplu.

În final, după ce ai făcut plata, verifică extrasul de cont şi contactează magazinul sau furnizorul cardului de credit dacă observi ceva suspect.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele