10 nov. 2020 | 14:46

Ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar încerca să aterizeze pe Jupiter

ACTUALITATE
Ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar încerca să aterizeze pe Jupiter

Cel mai bun mod de a explora o lume nouă este să aterizezi pe ea. De aceea, oamenii au trimis nave spațiale pe Lună, Venus, Marte, luna lui Saturn, Titan și multe altele. Dar există câteva locuri în sistemul solar pe care nu le vom înțelege niciodată atât de bine pe cât ne-am dori. Unul dintre ele este Jupiter.

Jupiter este alcătuit în principal din hidrogen și heliu gazos. Așadar, încercarea de a ateriza pe ea ar fi ca și cum ai încerca să aterizezi pe un nor aici pe Pământ. Nu există nicio crustă exterioară, doar o întindere nesfârșită de atmosferă.

Marea întrebare, deci, este: ai putea să cazi printr-un capăt al lui Jupiter și să ieși prin celălalt? Se pare că nici nu ai ajunge la jumătatea drumului. Iată ce s-ar întâmpla dacă ai încerca să aterizezi pe Jupiter.

Ai putea să aterizezi pe Jupiter?


În primul rând, atmosfera lui Jupiter nu are oxigen. Așadar, ar trebui să te asiguri că aduci multe echipamente care să te ajute să respiri. Următoarea problemă o reprezintă temperaturile arzătoare. Așa că ar trebui să împachetezi și un aparat de aer condiționat. Acum ești pregătit pentru o călătorie cu proporții epice.

Când intri în vârful atmosferei, călătorești cu o viteză de peste 170.000 de kilometri la oră, sub atracția gravitației lui Jupiter. Dar pregătește-te. Vei atinge rapid atmosfera mai densă de mai jos, care te va lovi ca un zid. Totuși, nu va fi suficient să te oprești.

După aproximativ trei minute, vei ajunge la vârfurile norilor la 250 de kilometri în jos. Aici, vei experimenta greutatea completă a rotației lui Jupiter. Jupiter este cea mai rapidă planetă rotativă din sistemul nostru solar. O zi durează aproximativ 9,5 ore pe Pământ. Acest lucru creează vânturi puternice în jurul planetei la peste 480 de kilometri la oră.

La aproximativ 120 de kilometri sub nori, ajungi la limita explorării umane. Sonda Galileo a ajuns până aici, când a intrat în atmosfera lui Jupiter în 1995. A durat doar 58 de minute înainte de a pierde contactul și a fost, în cele din urmă, distrusă de presiunile zdrobitoare. Aici, presiunea este de aproape o sută de ori mai mare decât suprafața Pământului. Și nu vei putea vedea nimic, așa că va trebui să te bazezi pe instrumente pentru a explora împrejurimile.

Călătoria ar fi letală

La 692 de kilometri în jos, presiunea este de 1.150 de ori mai mare. S-ar putea să supraviețuiești aici jos dacă te-ai afla într-o navă spațială construită ca submarinul Trieste – cel mai adânc submarin de scufundare de pe Pământ. Orice adâncime, presiunea și temperatura vor fi prea mari pentru a suporta o navă spațială.

Totuși, să presupunem că ai putea găsi o modalitate de a coborî și mai departe. Vei descoperi unele dintre cele mai mari mistere ale lui Jupiter. Dar, din păcate, nu vei avea cum să le spui nimănui. Atmosfera profundă a lui Jupiter absoarbe undele radio, așa că vei fi închis din lumea exterioară – incapabil să comunici.

Odată ce ai atins 4000 de kilometri în jos, temperatura este de 3370 de grade Celsius. Este suficient de fierbinte pentru a topi tungstenul, metalul cu cel mai înalt punct de topire din Univers. În acest moment, vei fi căzut de cel puțin 12 ore. Și nici nu vei fi la jumătatea drumului.

La 20920 de kilometri în jos, ajungi la stratul cel mai interior al lui Jupiter. Aici, presiunea este de două milioane de ori mai puternică decât la suprafața Pământului. Iar temperatura este mai fierbinte decât suprafața Soarelui. Aceste condiții sunt atât de extreme încât schimbă chimia hidrogenului din jurul tău. Moleculele de hidrogen sunt forțate atât de strâns, încât electronii lor se rup, formând o substanță neobișnuită, numită hidrogen metalic. Hidrogenul metalic este foarte reflectant. Deci, dacă ai încerca să folosești lumini pentru a vedea ceva aici, ar fi imposibil.

S-ar putea să nu aflăm niciodată misterele lui Jupiter

Și este dens ca o piatră. Deci, pe măsură ce călătorești mai adânc, forța de flotabilitate a hidrogenului metalic contracarează atracția gravitației în jos. În cele din urmă, această flotabilitate te va arunca înapoi, până când gravitația te va trage înapoi, cam ca un yo-yo. Și când aceste două forțe sunt egale, vei fi lăsat să plutești liber în mijlocul lui Jupiter, incapabil să te miști în sus sau în jos și nu ai cum să scapi!

Este suficient să spunem că încercarea de a ateriza pe Jupiter este o idee proastă. S-ar putea să nu vedem niciodată ce se află sub acei nori maiestuoși. Dar încă putem studia și admira această planetă misterioasă de departe.