A câștigat un tablou de Picasso cu 100 de euro: cât de valoroasă era lucrarea, de fapt

A câștigat un tablou de Picasso cu 100 de euro: cât de valoroasă era lucrarea, de fapt

O femeie din Italia va intra în istorie prin prisma tabloului original de Picasso pe care a ajuns să-l dețină cu o investiție de doar 100 de euro. Este al doilea an când cineva este atât de norocos.

Din 2019, casa de licitații Christies a decis să organizeze o loterie pentru obținerea unui Picasso, în contextul în care majoritatea banilor strănși sunt donați unei cauze nobile. În 2020, practica a câștigat și oameni din fiecare colț al lumii au putut accesa site-ul 1picasso100euros.com pentru a cumpăra un bilet de 100 de euro, în speranța că vor câștiga tabloul de Picasso.

De această dată, lucrarea estimată la peste un milion de euro a fost câștigată de o femeie din Italia a cărei identitate va rămâne necunoscută. Partea cea mai drăguță este că femeia nici măcar nu și-a cumpărat biletul câștigător, ci l-a primit cadou de la un prieten.

Lucrarea câștigată este intitulată Nature Morte (Natură Moartă) și a fost creată în 1921. Este un tablou abstract de tip ulei pe canvas care întruchipează într-o formă simbolică câteva ziare pe o masă și un pahar de absint. Tabloul evaluat la aproximativ un milion de euro are 22,9 x 45,7 centimetri și este semnat de autor în colțul din stânga sus. Ca referință, Pablo Picasso a trăit între anii 1881 și 1973.

Loteria a dus la strângerea a aproximativ 5,1 milioane de euro pentru o cauză nobilă. Din suma respectivă, doar 900.000 de euro au ajuns în mâna miliardarului David Nahmad care a cedat tabloul din colecția personală pentru acest proiect. Restul banilor ajung la CARE, o fundație care face eforturi semnificative pentru a aduce apă curată în școlile și satele din Cameroon, Madagascar și Maroc. La rândul său, Nahmad a oferit 100.000 de euro către fundația CARE.

”Picasso ar fi fost bucuros de o astfel de operațiune, pentru că el a fost cineva care avea un mare interes pentru proiecte umanitare și cauze sociale.”, a explicat Peri Cochin, organizatorul vânzării.

Citește și: