26 iun. 2019 | 13:52

Schimbarea făcută de Huawei în România după problemele cu Google

ACTUALITATE
Schimbarea făcută de Huawei în România după problemele cu Google

Huawei e unul dintre jucătorii mari din România. Ca să se asigure că nu-ți pierzi încrederea în telefoanele sale, a făcut o schimbare care ar putea avea un impact mare.

În urmă cu o lună, la presiunea autorităților americane, Google a anunțat că taie suportul pentru Android pe telefoanele Huawei. La o zi distanță au fost un pic îmbunătățiți termenii deciziei și data limită a fost prelungită cu 90 de zile (până pe 19 august). Între timp, am aflat mai multe lucruri despre sistemul de operare pregătit de Huawei să înlocuiască Android.

Chiar și așa, încă sunt la vânzare telefoane cu Android. Astfel, în România, producătorul a venit cu o idee: a schimbat pozele prin care sunt promovate aceste modele. Schimbarea e valabilă la Orange, Digi, Telekom, dar și eMAG. Deocamdată, Vodafone nu a schimbat.

Ce schimbare a făcut Huawei ca să-ți transmită că e totul bine

Huawei servicii Google telefon

Pe ecranul telefonului, după cum vezi mai sus, apar pictogramele aplicațiilor Google. Și nu orice pictograme, ci cele ale celor mai importante servicii ale companiei americane. Astfel, regăsești acolo Play Store, Gmail, YouTube și Maps. Dacă pentru Gmail și Maps mai ai înlocuitor, pentru Play Store și YouTube nu prea.

Ca alternativă la Play Store, Huawei a dezvoltat AppGallery, magazin cu aplicații care cu siguranță va fi în viitorul său sistem de operare.

Ce încearcă Huawei acum să facă e să transmită mesajul că telefoanele sunt în regulă, aplicațiile încă funcționează. Realitatea e că nimic nu este cert. Din toamnă, parteneriatul cu Google s-ar putea încheia definitiv și aplicațiile acelea nu vor mai funcționa.


ACTUALIZARE 27 iunie 2019 Compania are un site unde poți consulta o listă cu întrebări frecvente privind funcționalitatea dispozitivelor sale în urma deciziei SUA. Acolo este abordată și problema cu Android și serviciile Google și este citată compania care a dat un tweet pe 20 mai.

„În ceea ce privește întrebările utilizatorilor Huawei privind următorii pași în respectarea celor mai recente acțiuni ale guvernului american: Vă asigurăm că respectăm toate cerințele guvernului Statelor Unite, iar servicii precum Google Play & securitatea Google Play Protect vor funcționa în continuare pe dispozitivele Huawei existente” – poziția Google așa cum e prezentată de Huawei pe platforma proprie.

Conform reprezentanților companiei, „dispozitivele Huawei existente” înseamnă „atât telefoane deja vândute, cât și cele aflate încă pe stoc la nivel global, fie în magazinele Huawei, fie în rețeaua de parteneri și operatori”.

Producătorul mai are pe site o declarație de care ar trebui să știi pe tema securității: „Huawei va continua să ofere update-uri de securitate și servicii post-vânzare pentru toate smartphone-urile și tabletele Huawei și Honor existente, atât cele care au fost vândute și cât cele care se află în stocul global.”


Compania a anunțat că va oferi Android Q pe cele mai bune telefoane ale sale. În același timp, finisează sistemul său de operare pe care l-ar lansa cel mai târziu la începutul lui 2020.

Primele zvonuri despre un înlocuitor de Android de la Huawei au apărut când Statele Unite ale Americii și China erau în dispută în privința tarifelor de import. Între timp, lucrurile au devenit mai clare: Huawei are un înlocuitor – Ark, Oak sau Hongmeng.

Când echipa de dezvoltare a început treaba, a lucrat în secret deplin, într-o zonă specializată păzită la standarde aproape militare. Inginerii au pornit de la Android și iOS ca principii de funcționare și ce-au acum ar fi o alternativă la sistemul de operare Google, capabil să ruleze aplicații de Android. În fapt, compania a început deja să recruteze dezvoltatori.