Ce s-ar întâmpla dacă Pământul ar rămâne fără oxigen pentru 5 secunde
Dacă n-ar mai fi oxigen pe Pământ chiar și pentru cinci secunde, efectele ar fi devastatoare. Chiar dacă plămânii tăi n-ar simți lipsa oxigenului, în jurul tău totul s-ar nărui.
Fără oxigen, n-ar exista viață, dar multe viețuitoare pot trăi minute în șir, fără a-l inspira. Cașaloții, focile, delfinii sunt doar câteva exemple. Chiar și unii oameni își pot ține respirația mai bine de un minut, fără să aibă probleme.
Cei mai mulți dintre noi însă, nu rezistăm fără oxigen nici măcar 30 de secunde. Ceea ce tu inspiri în fiecare minut al existenței tale, conține, în principiu, 21% oxigen și 78% nitrogen (și ceva poluare, în funcție de locul unde te afli).
Crezi că n-ai păți nimic dacă pentru cinci secunde, pe Pământ n-ar mai exista oxigen? Posibil. Dar, nu la fel s-ar putea spune și despre lucrurile din jurul tău.
Totul în jur are nevoie de oxigen
Nu doar ființele au nevoie de oxigen. În general, cam tot ce există pe Pământ este conceput să interacționeze într-o formă sau alta cu acest gaz miraculos.
Dacă timp de cinci secunde n-ar mai exista oxigen, ai face bine să te îndepărtezi de clădiri, pentru că tot ce este făcut din beton s-ar sfărâma. Oxigenul este un element crucial în procesul chimic de întărire a cimentului. Fără el, betonul s-ar transforma înapoi în praf, în nisip și chiar și cele mai mari construcții, precum domurile, zgârie-norii sau barajele s-ar sfărâma. Orașele ar fi supuse unui adevărat cataclism și nici nu mai menționez efectele devastatoare ale inundațiilor venite în tsunami după crăparea barajelor.
Fără oxigen, e sfârșitul lumii
Chiar și unele metale netratate ar trece prin anumite schimbări chimice.
Doar cinci secunde, dar suficient cât să te prăjești, la propriu, din cauza radiațiilor ultraviolete extrem de intense de la Soare, care n-ar mai fi filtrate de stratul de ozon (ozonul nu există fără oxigen).
În ceea ce privește corpul tău, urechea internă ar avea de suferit, pentru că odată cu lipsa oxigenului, va pierde 21% din presiune. Va fi ca și cum cineva te-ar arunca în ocean la o adâncime de 2.000 de metri, într-un timp prea scurt ca urechea să se adapteze.
Și, nu în ultimul rând, niciun autovehicul cu motor cu combustie internă n-ar mai funcționa. Mașinile (care nu-s electrice) s-ar opri (să vezi atunci ambuteiaje), iar aeronavele ar cădea din cer.
Din fericire, așa ceva nu se poate întâmpla doar pentru cinci secunde și e doar un scenariu ipotetic marca What If.