05 feb. 2019 | 16:57

Noul experiment cu bebeluși modificați genetic – de data asta mai etic

ACTUALITATE
Noul experiment cu bebeluși modificați genetic - de data asta mai etic
Jenna Luecke and David Steadman/University of Texas at Austin

Experimentul cu copii modificați genetic realizat de chinezul Jiankui He a stârnit nenumărate controverse atunci când a fost făcut public.

De când lumea a aflat de experiment, au urmat mai multe drame în care Jiankui He ba a căutat să își justifice în fața lumii experimentul, ba a dispărut, ba a fost găsit, ba a anunțat că se va naște un alt copil modificat genetic. Acum se pare că un alt cercetător conduce o cercetare de editare genetică, doar că de data aceasta ceva mai etică.

Omul de știință Dieter Egli, de la Columbia University, a început propriul să proiect de cercetare a editării genelor umane. Spre deosebire de cercetarea lui He, cea a lui Egli ar putea salva viețile oamenilor în loc să le pună în pericol. Egli folosește tehnologia CRISPR pentru a modifica genele unui embrion, astfel încât acestuia să îi fie eliminat un defect genetic care ar putea duce la orbire.

Deși atât cercetarea lui He, cât și a lui Egli, au la bază tehnologia CRISPR, diferența este că Egli distruge embrionii la o zi după ce îi editează. „În momentul acesta nu încercăm să facem copii”, a zis acesta din urmă. „Niciuna din aceste celule ni va ajunge în pântecul unei persoane”.

Cercetarea lui Egli urmează să fie analizată și de alți oameni de știință și bioeticieni – lucra care nu s-a întâmplat în cazul lui He. Cercetarea de față este necesară dacă vrem ca, în viitor, tehnologia CRISPR să poată fi folosită pentru a elimina posibilitatea ca oamenii să moștenească boli genetice fatale.

„Nu putem pur și simplu să facem editarea și să sperăm că totul merge bine și să implantăm apoi [embrionul] într-un pântec”, a subliniat Egli. „Asta nu este responsabil. Întâi trebuie să facem studiile de bază de cercetare pentru a vedea ce se întâmplă. Asta facem noi aici”.

Deși Egli caută să facă totul în mod etic, criticii ideii de modificări genetice nu sunt de acord cu el. „Nu trebuie să ne jucăm cu genele viitorilor copii”, a zis experta în biotehnologie umană Marcy Darnovsky. „Asta ar putea lăsa ușa deschisă către o lume în care oamenii care au fost născuți cu modificări genetice sunt considerați superiori celorlați”.