Cea mai mare schimbare pentru ITP de care trebuie să știe șoferii români
Inspecția tehnică periodică (ITP) trebuie realizată la fiecare doi ani și e obligatorie. Tocmai de aceea această schimbare ar putea fi o salvare pentru mulți șoferi.
În prezent, dacă deții o mașină, trebuie să-i faci ITP la fiecare doi ani. Condiția e însă la firme cu stații autorizate de Registrul Auto Român (RAR). Totodată, acestea trebuie să fie pe teritoriul țării. În caz contrar, conducerea unei mașini cu limita de valabilitate a ITP expirată este pasibilă de amendă de până la 700 lei.
Ce s-ar putea schimba pentru ITP, spre bucuria șoferilor români din diaspora
Ideea de acum ar fi ca ITP să poată fi făcută și în afara țării. Deocamdată, e la stadiul de proiect legislativ. Cei din diaspora ar fi primii care ar beneficia de așa ceva.
Proiectul a fost depus la Parlament de Nicolae Șerban, senator PSD. E a doua oară când ajunge în faza asta. În 2016, prima dată, propunerea a fost clasată. Acum, planul e ca ITP să poată fi realizată în România, Rep. Moldova, în alte state membre UE și parte din Spațiul Economic European și în Elveția.
Firmele autorizate să realizeze ITP în afara teritoriului României și stațiile de inspecție tehnică periodică aferente vor funcționa în acord cu legislația statului pentru care primesc autorizarea RAR, informează Profit.ro. Cheltuielile suplimentare apărute în urma procedurii de autorizare și de monitorizare a activității ITP în afara țării ar fi suportate integral de către firmele care solicită autorizarea.
De cealaltă parte, pentru RAR, costurile ar fi de transport, cazare și diurnă. Acestea ar fi necesare pentru personalul care se deplasează în afară pentru stațiile care ar urma să fie omologate.
Dacă te întrebi ce-i cu atâta bunătate din partea unui senator PSD, ei bine, partidul său nu se are prea bine cu diaspora și asta s-a văzut la alegerile europarlamentare. Românii din diaspora au fost ținuți la cozi până au ratat intervalul în care ar fi putut vota. Acum e acest proiect prin care senatorul ar încerca să arate că PSD face și lucruri bune.
„Beneficiarii vizați de propunerea legislativă sunt deținătorii de vehicule înmatriculate în România, care se află pe durată medie sau lungă în afara României, respectiv pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European, Republicii Moldova și Elveției. La finalizarea procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, legea va fi aplicabilă și pe teritoriul acestui stat, în ipoteza, foarte plauzibilă, a menținerii sale în Spațiul Economic European”.
argumentul pentru susținerea modificărilor legislative