23 sept. 2019 | 12:04

Căștile care te pot identifica doar după forma urechii

ACTUALITATE
Căștile care te pot identifica doar după forma urechii

Pentru a fi sigur că nimeni nu-ți folosește dispozitivele fără voia ta, tehnologiavine cu prin modalități de identificare, chiar și pentru căști wireless.

Cercetătorii de la State University of New York au venit cu o soluție inedită în acest sens. Au inventat EarEcho, instumentrul biometric care folosește unde sonore pentru a identifica utilizatorii, totul bazat pe forma unică a canalului auditiv din interiorul urechii.

Totuși, în cazul multor dintre soluțiile biometrice existente precum recunoașterea facială, amprentele sau recunoașterea vocală, șabloanele pot fi furate sau replicate”, spune unul dintre cercetătorii care a lucrat la proiect. Acesta spune că a observat tot mai mulți oameni care preferă să utilizeze căști wireless în loc de cele tradiționale. „Ne-am gândit că am putea folosi aceste căști pentru a oferi o soluție de autentficare mai sigură și mai ascunsă”, a adăugat acesta.

Cum funcționează tehnologia pe căști wireless

Echipa de cercetători a folosit o pereche de căști wireless care deja exista pe piață. I-au adăugat căștilor un microfon în partea orientată spre canalul auditiv al celui care le poartă.

În momentul în care sunetul este redat în urechea utilizatorului, acesta se propagă prin canalul auditiv și este reflectat înapoi la microfonul încorporat în cască. Așadar, dispozitivul analizează informațiile acustice și ecoul captat, unice în cazul geometriei fiecărui canal auditiv. Apoi extrage caractersticile unice fiecărui utilizator pentru a-i putea verifica identitatea.

Rezultatele au fost destul de mulțumitoare. După testarea unui prototip, cercetătorii au reușit să identifice utiliatorii de căști wireless cu o acuratețe de aproximativ 95%. Pentru a ajunge la aceste rezultate au efecuat teste pe 20 de voluntari, care au ascultat difeirte tipuri de sunete, de la voci care discută până la muzică. De asemenea, și mediile de testare au fost destul de variate: au putut observa cât de exactă este modalitatea de identificare în diferite condiții, precum în mall-uri sau direct pe stradă.