„Românul” care l-a creat pe Spider-Man. Ce legătură avea Stan Lee cu România
Stan Lee, co-creatorul Marvel Comics, a mărturisit cândva că are origini românești. Cel care ți-a făcut copilăria mai frumoasă a fost mai legat de România decât ai fi crezut, dar nu la fel de apropiat de noi pe cât ar fi trebuit.
Stanley Martin Lieber, cunoscut drept Stan Lee, a lăsat lumii o moștenire culturală care azi valorează miliarde de dolari prin filmele și serialele care-i aduc pe marile și pe micile ecrane cei mai îndrăgiți supereroi.
În România, personajele Marvel au ajuns relativ târziu, după Revoluție, și desenele animate precum Spider Man sau X-Men au fost cele care le-au făcut cunoscute. Așadar, dacă te-ai născut pe la sfârșitul anilor ‘80 sau după ‘90, cu siguranță știi multe despre eroii copilăriei tale.
“Joaca” din copilărie a lui Stan Lee de a desena și a scrie povești despre oameni imaginari, dar excepționali, devotați spiritului civic și cu puteri incredibile, a dat naștere începând cu anii ‘60 unei industrii de milioane de dolari.
Dar, dacă omul din spatele personajelor Marvel n-a rămas în umbră pentru mult timp (de fapt, n-a rămas deloc), abia târziu s-au aflat mai multe despre originile sale românești.
Stan Lee a făcut această dezvăluire în 2011, într-un interviu realizat de cei de la Libertatea, în colaborare cu Discovery.
Desenatorul, care s-a născut pe 22 decembrie 1922, la New York, a avut părinți evrei, emigranți din România. Faptul că Stan Lee s-a născut pe pământ american, într-o epocă în care SUA erau considerate tărâmul făgăduinței și al tuturor posibilităților, l-a făcut să nu călătorească niciodată pe urmele originilor sale, chiar dacă a știut ceva despre ele:
“N-am fost niciodată în România. Tatăl meu era din România, dar nu mi-a povestit niciodată despre ea şi n-am avut niciodată şansa să ajung acolo. El nu ne-a vorbit niciodată în română, aşa că nu ştiu această limbă”, a mărturisit co-creatorul Marvel în cadrul interviului.
Așa cum multe din marile creații ale umanității s-au născut din întâmplare, ceva similar s-a întâmplat și cu personajele lui Stan Lee:
„Eu n-am fost un mare consumator de asemenea reviste în copilărie. Citeam doar cărţi obişnuite. Când m-am apucat să-mi caut de lucru, pe la 16 ani, am auzit că era un post liber într-o editură şi m-am prezentat. Nici măcar nu ştiam că era unul pentru reviste de benzi desenate”, a declarat desenatorul în 2011.
De ce te-a fascinat atât de mult Spider Man
Prin poveștile din cadrul benzilor sale desenate, Stan Lee a arătat și celălalt chip al Statelor Unite: acela al corupției, fărădelegii, setei de supremație, a societății plină de vicii și ostilă față de tot ceea ce nu înțelege și e diferit de tiparele sale înguste. Sunt caracteristici întâlnite în toate societățile post-Război Rece. Toți cei care simt că democrația nu-i răsplătește cum ar trebui pe cei devotați binelui, simt o consolare în poveștile lui Stan Lee, pentru că personajele îndreaptă acest dezechilibru. Și, desigur, pentru că oricine și-ar dori să aibă superputeri.
Stan Lee a creat niște supra-oameni, niște ființe omenești cu calități morale extrem de înalte, dar care sunt victimele setei de putere necontrolată a americanilor. Majoritatea personajelor lui Stan Lee își capătă superputerile din greșeală, printr-un accident, dând astfel impresia că puterea este cea care îi alege pe acești oameni modești, dar excepționali și nu invers, cum se întâmplă în cazul răufăcătorilor.
De aceea a devenit Spider Man cel mai îndrăgit supererou pe care l-a dat Marvel.
Peter Parker, alias Omul Păianjen, este un adolescent cu origini cel mult modeste, ai cărui părinți s-au sacrificat din spirit patriotic pentru siguranța națională a Americii. Rămas singur, Peter este crescut de unchiul Ben și de mătușa May.
Peter Parker este un personaj atipic, pentru că pe el, puterea nu-l schimbă în profunzime decât fizic. Spiritul său rămâne același până în momentul în care simte suferința pierderii unchiului său, care moare împușcat încercând să facă ce e corect pentru societate și luând poziție în fața fărădelegii. Ai putea spune că nu păianjenul modificat genetic este cel care-l schimbă pe Parker, ci unchiul Ben. Ultimele cuvinte ale unchiului său, “o putere mare vine și cu responsabilități mari”, îi schimbă viața pentru totdeauna.
Povestea lui Spider Man este una dintre cele mai profunde din întregul univers Marvel și poate tocmai de aceea a devenit, de-a lungul timpului, cel mai îndrăgit supererou.