04 mart. 2018 | 14:00

Legătura ciudată dintre miros și politicienii pe care îi preferi

ACTUALITATE
Legătura ciudată dintre miros și politicienii pe care îi preferi

Un studiu a constatat că persoanele care sunt dezgustate de mirosuri puternice, ca transpirația sau urina, tind să prefere lideri autoritari.

Dezgustul este o emoție de bază și a fost un instrument foarte important pentru supraviețuirea nenumăratelor generații. Dezgustul este frecvent legată de mirosuri urâte sau alimente. E ușor să-ți dai seama că cineva este dezgustat. Trebuie doar să te uiți la fața lui, pentru că ea este cea care îl dă de gol.

Nasul este încrețit, nările îndepărtate, ochii parțial sau total închiși. Întreg corpul își închide informația senzorială și, pe bună dreptate. Multe lucruri care sunt dezgustătoare sunt și infecțioase. Nu vrei să stai în preajma lor. Dezgustarea este utilă, în mare parte, pentru că te ajută să eviți posibile boli. Însă oamenii au niveluri diferite de toleranță la dezgust.

Cercetătorii au intuit că ar exista o legătură între modul în care oamenii sunt dezgustați de miros și cum doresc să fie conduși în țara lor. În plus, oamenii care evită mirosurile neplăcute ar evita și amestecul cu alte grupuri de imigranți, de exemplu. Aceștia ar fi împotriva multiculturalismului și s-ar îndrepta spre partea autoritară a spectrului politic.

„Există o legătură strânsă în modul în care cineva a fost dezgustat de mirosuri și de dorința lor de a avea un lider dictator, care să suprime mișcările radicale de protest și să se asigure că diferite grupuri își văd locul în societate”, a declarat Jonas Olofsson, de la Universitatea din Stockholm.

Printre alte întrebări, cercetătorii au cerut participanților să-și evalueze nivelurile de dezgust la mirosurile corporale, atât proprii, cât și pe ale altora. Apoi au fost rugați să își evalueze preferințele politice.

Deși îți pare absurd, chiar există o legătură între cele două. La urma urmei, dacă dezgustul este un mijloc de a te izola de lucruri nedorite, potențial periculoase, ai putea să vrei să fii izolat și de alte persoane pe care le consideră potențial periculoase. Izolarea și o atitudine negativă față de imigranți și diferite grupuri de oameni este o trăsătură a guvernelor autoritare. Totuși, este remarcabil că o corelație atât de clară se poate stabili între mirosuri și ideologie.

Donald Trump este cel mai bun exemplu când vorbim de teorii autoritariste. Chiar el a fost cheia studiului efectuat în 2016.