Cometa care a omorât dinozaurii a făcut mai mult de atât
De-a lungul timpului, Pământului a trecut printr-o mulțime de schimbări ca noi să ne aflăm astăzi în acest punct. Într-un studiu dedicat, cercetătorii au creat o imagine a modului în care aproximativ o zecime din suprafața Pământului a fost acaparată de flăcări.
În urmă cu aproximativ 12.800 de ani, mare parte din suprafața planetei a fost cuprinsă de un incendiu de proporții, care ar fi putut fi produs de fragmentele unei comete de aproximativ 100 de kilometri care a ucis dinozaurii. Pe măsură ce norii de praf și fum au sufocat Pământul, el a început a trecut printr-o perioadă de „mini-gheață”, care a menținut răcoarea planetei încă o mie de ani.
Potrivit oamenilor de știință, după ce incendiul a mistuit planeta, viața a renăscut. O serie de semnături chimice diferite, ca dioxidul de carbon, azotul sau amoniacul, par să indice că 10% din suprafața Pământului a fost mistuită de incendii.
Pentru a vedea incendiile și consecințele lor, o echipă de 24 de oameni de știință s-au ocupat de tratarea acestui eveniment. Una dintre analizele efectuate a fost pe modele de niveluri de polen, care sugerează că pădurile de pin au fost arse brusc și au fost înlocuite de plopi. Totodată, concentrațiile ridicate de platină, adesea găsite în asteroizi și comete, și nivelurile ridicate de praf au fost observate în probele analizate de cercetători.
Plantele au murit, sursele de hrană ar fi fost puține, iar ghețarii care s-au retras anterior au început să avanseze din nou, susțin cercetătorii. Echipa crede că un impact al fragmentelor de cometă rămase, dar și al furtunii de foc care a rezultat în urma acestora, sunt responsabile pentru răcirea temperaturii, eveniment cunoscut sub numele de Dryas. Această mișcare relativ scurtă a temperaturii planetei a fost uneori afectată de schimbarea curenților oceanici.
Cu toate acestea, impactul pe care l-a avut cometa în urmă cu milioane de ani nu este o idee complet nouă. Studiul aprofundează însă evenimentul și din punctul de vedere al consecințelor pe care Pământul le-a resimțit, chiar și după mii de ani de la impact.