20 ian. 2018 | 11:49

NASA are reactorul nuclear care ne va ajuta să facem Marte al doilea Pământ

ACTUALITATE
NASA are reactorul nuclear care ne va ajuta să facem Marte al doilea Pământ

NASA a creat reactorul nuclear care ar face posibilă deplasarea și construirea unui habitat pe Marte, planuri pe care întreaga planetă le are.

De la Donald Trump și până la Elon Musk, mai toată lumea vrea și intenționează să trimită un echipaj pe Marte, în viitorul nu foarte îndepărtat. Însă sunt destul de multe probleme care trebuie rezolvate înainte de a pune în mișcare planul. Unul dintre ele, și poate cel mai important, este energia. Un sejur pe termen lung pe Planeta Roșie, sau oriunde altundeva în spațiu, necesită multă energie. Să nu mai vorbim de călătoria înapoi pe Pământ.

Încărcarea unei rachete cu combustibilul necesar nu va funcționa, pentru că nu-l va putea duce pe tot. Deci, o modalitate de a crea combustibil în mișcare este o necesitate, iar cercetătorii NASA au anunțat că au efectuat teste cu succes ale unui sistem capabil să facă acest lucru.

Kilopower este un mic reactor nuclear care poate genera o alimentare fiabilă. Versiunile variază de la un kilowatt până la zece kilowați. Cercetătorii proiectului Kilopower au declarat că aproximativ cinci dintre aceste versiuni ar fi necesare pentru alimentarea unui habitat pe Marte.

„Dimensiunile și robustețea compactă a lui Kilopower ne permit să livrăm mai multe unități pe un singur sol la suprafață, care oferă zeci de kilowați de putere”, a declarat Steve Jurczyk, administrator asociat al Direcției Mission Technology Space NASA.

Testarea sistemului Kilopower s-a desfășurat fără probleme până în prezent, iar în martie echipa intenționează să efectueze un test de putere completă. În orice caz, reactorul promite multe. Ținând cont că mai fiecare stat al lumi intenționează să ”cucerească spațiul” cu ajutorul unor agenții spațiale, proiectul NASA atrage atenția și curiozitatea lumii întregi.

În ultima perioadă, multe dintre aceste state au afirmat că și-au propus să ajungă pe Marte până în 2025, deci nu rămâne decât să vedem care reușește să-și ducă planul la bun sfârșit.