Cum a devenit Jandarmeria Română cea mai detestată instituție de stat

Cum a devenit Jandarmeria Română cea mai detestată instituție de stat
Sursa foto: Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Dilema cu Jandarmeria e destulă de simplă, teoretic. A făcut fix opusul a ceea ce trebuie să facă, prin natura sa.

Jandarmeria, în loc să se preocupe de siguranța unor protestatari pașnici, i-a gazat și bătut. Asta știm din 10 august și treaba a continuat în ultima lună cu aproape 800 de plângeri penale pe numele Jandarmeriei. Între timp, și instituția s-a gândit să facă plângere pe motiv c-ar fi fost o lovitură de stat.

Astfel, a făcut plângere la DIICOT și a acuzat că pe 10 august s-a încercat schimbarea ordinii constituționale prin violență. Între timp, Felix Bănil, procuror-șef DIICOT, a confimat că plângerea Jandameriei a fost depusă de Sebastian Cucoș, fostul șef al instituției și cel responsabil de ce s-a întâmplat pe 10 august. Toată treaba asta susține discursul PSD conform căruia a fost o încercare de lovitură de stat.

Din 10 august, Jandarmeria e privită altfel. Acțiunile de la protest au pus o mare pată pe obrazul instituției. Cel mai trist lucru e că perseverează în a da cu bățul în baltă chiar și acum, la mai bine de o lună de la incidente.

Derapaje și decizii proaste apar, din păcate, peste tot, fie ca vorbim de o instituție sau de o persoană. Problema în asemenea cazuri e că cei responsabili nu știu când e momentul să se oprească din pus paie pe foc.

Din 10 august până acum, Jandarmeria a dat dovadă de cel mai prost damage control posibil. Tot ce au reușit să facă a fost să împrăștie mesaje pasiv-agresive prin care încearcă să-și justifice acțiunile și să-ți demonstreze că gazul și pulanele-n cap sunt OK, nu mai fi supi că nu a fost ceea ce pare.

În astfel de situații, ieși mai câștigat și dacă taci și te prefaci că nu există o problemă cu instituția ta, însă Jandarmeria a ajuns la un nivel greu de egalat cu plângerea penală.

Pagina lor de Facebook este un dezastru de PR

Fiecare post al Jandarmeriei Române care a urmat după protestul diasporei a fost mai absurd ca cel precedent. La o zi după protest, pe pagina lor de Facebook a fost postat un clip de 11 minute cu imagini de la protest. Adică au încercat să-ți arate perspectiva lor, cu huligani violenți care agitat spiritele și s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Știe toată lumea că genul ăsta de personaje au fost mai mereu prezente la protestele din Piața Victoriei, numai că, în trecut, Jandarmeria a reușit de fiecare dată să-i scoată frumos din mulțime.

Nu și de data asta, când toată lumea a încasat-o la comun. Nu e nevoie să-ți mai reamintesc de toți protestatarii pașnici care au luat bătaie și gaze-n față și au ajuns la spital cu bucăți de grenadă-n corp. A, și sutele de plângeri penale.

După tentativa asta de justificare, a urmat un nou clip care era de fapt o compilație din alte țări cu oameni care o încasau de la forțele de ordine. Mesajul era un fel de a spune „uite, bă, sensibililor, că în toată lumea se ia bătaie, încetați să vă mai smiorcăiți”. Sigur, cazurile din clip erau fără context, unele luate de la Russia Today.

În orice caz, în nici un exemplu nu s-a demonstrat că protestatari pașnici au fost caftiți de forțele de ordine, nu în țările vestice cel puțin.

Clipul a fost scos în cele din urmă. Probabil că au realizat și ei cât de penibil este să te compari cu rușii și să încerci să justifici violența la modul că și alții sunt brute care dau bătaie. Mai adaugă la toate acestea declarațiile de presă în care au insistat că au acționat perfect legal și justificat și ai o rețetă perfectă de „cum să-ți distrugi iremediabil imaginea instituției”.

Apogeul este plângerea la DIICOT. Deocamdată

Pagina de Facebook a Jandarmeriei Române are, momentan, un rating de 1,4, iar modul în care instituția procedează va duce probabil la un scor și mai mic. Acolo vei vedea posturi despre cum au prins ei pe unul care vindea parfumuri contrafăcute, aniversarea instituției și poze cu copii.

Ce mai, e o armonie perfectă, lapte și miere și demonstrații că și jandarmii sunt oameni.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

Articol scris de
Sonia Bloțiu
Etichete:
Comentarii
15:20 / 14.09.2018