Google încearcă, din nou, să reinventeze SMS-ul sau să bată Facebook

Google încearcă, din nou, să reinventeze SMS-ul sau să bată Facebook

Google obligă operatorii de telefonei mobilă să înlocuiască clasicul SMS cu o nouă tehnologie, numit Chat. Orange, Vodafone și Telekom au acceptat deja oferta Google.

Google a încercat de mai bine de zece ani să dezvolte o aplicație care să înlocuiască SMS-urile clasice și să introducă o aplicație proprie. Dar, pentru că nu a fost suficient de convingător, Google a decis, în cele din urmă să schimbe regulile. De ce să se mai chinuie să-i atragă pe utilizatori să-i folosească aplicația, când îi poate obliga pe operatorii de telefonie mobilă să le ofere doar o singură alternativă.

Google va putea, în sfârșit să se ridice la nivelul Apple și să aibă și el propriul iMessage. Numai că la Android se va numi Chat și va fi un real competitor pentru Facebook Messenger sau WhatsApp pentru că Chat va funcționa ca orice aplicație de acest tip.

Da, Google a oprit lucrările pentru dezvoltarea Allo, pentru a transfera întreaga echipă de proiect și a investi toate resursele la Android Messages pentru tehnologia RCS (Rich Communication Services). Și n-ar fi reușit niciodată acest obiectiv dacă n-ar fi colaborat cu operatorii de telefonie mobilă.

Acestora din urmă le convine din plin pentru că pentru a trimite mesaje, aplicația îți va utiliza date mobile. Conexiunea la internet nu e neapărat o necesitate, pentru că în absența ei, mesajele vor fi trimise ca SMS, ca în cazul iMessage de la Apple. Regula se aplică și în cazul în care trimiți mesajul unei persoane care încă nu are Chat activ.

Chat va fi disponibilă în Android Messages pe majoritatea telefoanelor cu Android, iar din cei 55 de operatori care s-au arătat interesați de introducerea aplicației se numără și Orange, Telekom și Vodafone. Și Samsung va suporta tehnologia de la Google, chiar dacă înlocuise deja Android Messages pe propriile telefoane cu o aplicație proprie.

Avantajul este că, Chat, fiind o aplicație de comunicare obișnuită, îți va permite să trimiți nu doar texte, ci și date multimedia, ca imagini și clipuri video. Dezvantaj: păstrează aceeași vulnerabilitate ca serviciul SMS, adică poate fi interceptată legal. Deci nu e un serviciu de mesagerie criptată ca iMessage sau WhatsApp.

Citește și:
Sursa: The Verge