01 mart. 2018 | 20:30

UE vrea mai mulți bani, din taxe, de la Facebook, Google și alții

ACTUALITATE
UE vrea mai mulți bani, din taxe, de la Facebook, Google și alții

Comisia Europeană a decis să taxeze veniturile giganților digitali. Astfel, va impozita între 1% și 5% din câștigurile acestora.

Comisia Europeană și-a dezvăluit planurile de impozitare a companiilor digitale mari bazate pe locul unde se află utilizatorii lor, nu pe locurile în care se află sediul acestora.

Propunerea va fi aplicată companiilor gigant, ca Amazon, Google și Facebook. Raportul, care a apărut în Reuters, estimează că aceste companii gigant au venituri în valoare de peste 750 milioane de euro în întreaga lume. Cât despre venituri digitale ale UE , acestea ating o valoare de cel puțin 10 milioane de euro pe an.

O taxă pe venit ar marca o schimbare radicală față de standardul actual de impozitare a profiturilor corporațiilor. În cadrul propunerii, taxele ar fi percepute în locul în care este afișată publicitatea online. Propunerea CE urmează criticile guvernelor UE, cum că tehnicienii americani nu plătesc suficient la nivel național.

Propunerea ar putea fi publicată în a doua jumătate a lui martie, deși este încă supusă modificărilor înainte de asta. Companiile ca Facebook și Twitter, care vând spațiu publicitar online, vor face obiectul impozitului. În plus, și cele de tipul Google, care vând anunțuri direcționate către utilizatori, sunt în vizorul proiectului.

Propunerea indică și piețele digitale, ca Amazon. Nici Uber sau Airbnb nu ar fi scutite și ele putând fi taxate. Cu toate acestea, cloud computing și serviciile IT, jocurile de noroc online și serviciile de streaming, ca Netflix, ar fi scutite de taxă.

Un plan francez de taxare a giganților digitali asupra veniturilor lor a câștigat sprijinul majorității țărilor europene anul trecut, dar a pierdut teren din cauza opoziției țărilor cu venituri reduse.

Comisia Europeană consideră că noua taxă este o măsură temporară care va fi utilizată până la punerea în aplicare a unei soluții mai complete pentru impozitarea digitală echitabilă. Deși propunerea Comisiei nu este încă finalizată, va fi nevoie de aprobarea tuturor statelor UE înainte ca aceasta să intre în vigoare.